Mielőtt végleg vége lesz a télnek érdemes sort keríteni erre a levesre. Meglepően különböző az eddigi krumplilevesektől amit kóstoltam, amit nem csak a sütés, de héjak meghagyása is okoz.
Bár a leves elkészítése a sütési idővel kb 50 perc, de ebből az aktív tevékenységgel eltöltött idő mindössze 10 perc. Szeretem az ilyeneket, pláne a ha a maradék időben lehet egyéb hasznos tevékenységeket folytatni. Nekem ez az ablakpucolás volt, és nem szeretnék senkit hasonlókra biztatni, de átnézni a tiszta ablakon, és kanalazni a levest, hasonlóan mámorító érzés volt. Itt a tavasz visszavonhatatlanul, bárki bármit mond.
A krumplik összeturmixolt héja egy nehezen meghatározható ízzel teszi egyedülállóvá a levest. A kolbász a tetején pedig csak hab a tortán, de tekinthetjük fűszernek is. Isteni. Simán jó nélküle is, és vele is hasonlóan.
Hozzávalók:
egy piros tepsinyi félbevágott kívül rózsaszín, belül fehér mini kifliburgonya (kb.1/2 kiló)
3 ek olívaolaj
só
bors
zsálya levél
1 liter zöldség alaplé
1 ek mascarpone
2 ek kefír
opcionálisan:
házikolbász, (petrezselyem) pesto
A krumplikat mosás után félbevágjuk, és olajjal, sóval meglocsoljuk, megszórjuk, összeforgatjuk, és a levelekkel együtt 220C-on megsütjük. 40 perc nekem elég volt, de ez függ a krumplik méretétől.
Ha kész, a zöldség alaplével felöntjük, és összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a mascarponét, meg a kefírt. és pár frss zsálya levelet. A kolbászból vékony karikákat vágunk, és serpenyőben megsütjük. Tálaláskor a levesre szórjuk, és egy kevés pestot is rakunk mellé.
Lehet némi üvegesre párolt hagymával, vagy fokhagymával is variálni a turmixolásnál, de én szeretem a hagyma nélküli ízeket is.
Utolsó kommentek