HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Kelt kifli - élesztő kiskáté

2012.06.14. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A legnagyobb baja ennek a kiflinek, hogy ha egyszer elkezded sütni, minden héten egyszer sütni fogod azután. Persze hétvégén ez nem nagy áldozat, mert amíg az ebéd fő ez is megvan. A kenyérsütő dagasztó programja persze sokat egyszerűsít az egész folyamaton.

 kelt kifli 007.jpg

Az eredetije, ha minden igaz Limarától származik, de mintha ott sörkifliként szerepelt volna, és sós változatban. Mivel a srácok nem szeretik a magokat a kiflin (illetve csak egy) így módosítottam és, nem sós, hanem inkább egy semleges, vagy inkább édeskés kifli lett belőle, és ezt még tudtam fokozni a jégcukros szórással. A tesóm perverz módon a meggyleveshez kalácsot szokott enni, ez a kifli tökéletesen alkalmas annak kiváltására. A hétvégi vendégeink (barátaink) is azonnal rázizzentek, pedig ezek „csak” kiflik. Ott volt a konyhapulton, és amikor meglátták, kérdezés után üresen ették. Szerintem ez mindent elmond, ha egy tepsi kifli üresen elfogy egy pillanat alatt.

 kelt kifli 006.jpg

Néhány szó az élesztőről. Van különbség az élesztő, és a porélesztő között. Ennél a kiflinél fontos, hogy friss élesztőt használjunk, és futtassuk is föl. A nagymamámtól azt tanultam, hogy minden kelt tésztát az élesztő felfuttatásával kezdjük. Ennek két oka is van: az egyik, hogy időbe telik, míg az élesztő elkezd dolgozni, és felfut a folyadékban. Ezalatt mindent elő lehet készíteni, másrészt pedig látszik, hogy az élesztő „él”-e, azaz úgy viselkedik, ahogy kell, vagy esetleg bedöglött megszáradt, elöregedett. Muszáj látni, hogy tényleg működik-e, mert ha nem, akkor lehet helyette másikat használni, és nem minden hozzávalót kell kidobni, esetleg egy elkészült tepsi kiflit, csak annyi tejet amennyiben felfuttattuk, illetve magát az élesztőt. Ha az élesztőt nem találjuk elég frissnek és intenzívnek, ne készítsünk belőle kelt tésztát. Érdemes megfogadni a tanácsot, ez a záloga a jó kelt tésztáknak. Az élesztő akkor indul be, ha a folyadékban (tej, vagy víz) van cukor is. Így legyen szó bármilyen tésztáról, egy mokkáskanálnyi cukor mindenképpen lesz benne. A cukron kívül a folyadék hőmérsékletére is oda kell figyelni. Ha hideg, nem akaródzik beindulni az élesztőgombáknak. Ha forró, akkor sem, csak az visszafordíthatatlan folyamat, a forrázással megöljük őket. Én mindig kortyolok a tejből, ha kellemes, langyosnál kicsivel melegebbnek érzem, akkor belerakom a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Majd várok, amíg az élesztő hatalmasra púposodik a bögrében. Éppen ezért mindig akkora pohárba rakom a tejet, amibe az adott mennyiség csak a pohár feléig ér, a többi hely a felfutott élesztőnek kell majd. Ha az élesztő már régebbi,vagy rosszul csomagoltuk vissza, és levegő érte, így van egy keményebb, repedezett réteg kívül, akkor sem biztos, hogy rossz. Ilyenkor vágjuk le a szélét, és a belseje még használható, pláne ha a meleg cukros tejben beindul.

Élesztődoktor tanácsait olvashattátok.

 

Hozzávalók:

500g kenyérliszt

25g friss élesztő

350ml tej

150ml olaj

1 csapott kk só

2 ek cukor

 

Futtassuk fel az élesztőt a langyos tejben, egy kiskanálnyi cukorral. A lisztet a maradék cukorral, sóval keverjük össze, és a dagasztóüst aljába öntsük bele az olajat, a felfutott élesztős tejet, évégül a lisztet. Hagyjuk, hogy a gép alaposan megdagassza. Utána kelesszük a duplájára. Ez kb. 45-60 perc, a hőmérséklet függvényében. Ha gép nélkül dagasztunk, akkor a lényeg az lenne, hogy a tészta nagyos sima, és nagyon rugalmas kell, hogy legyen mire végzünk, ez kézzel kb. 20 perc, kézi mixerrel is 15 legalább.

kelt kifli 002.jpg

Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki 50cm átmérőjű kör alakra. Ezt vágjuk fel 12 cikkre. A cikkeket csavarjuk fel, és tegyük kivajazott tepsibe, vagy sütőpapírral béleltbe. Most újabb kelesztés következik, szintén duplájára. Mielőtt sütőbe rakjuk, spricceljük meg vízzel a kifliket, és ha szeretnénk, szórjuk meg jégcukorral.

kelt kifli 003.jpg

200C-ra előmelegített vízzel spriccelt párásított sütőbe tegyük a kifliket, és kb. 20 perc alatt süssük készre.

 

Szólj hozzá!

Címkék: más élesztős édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr944586868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása