Hogy ne csak a szósz-leves tengelyen mozogjunk. Mert lássuk be, az az általános, már ami az egrest illeti. Pedig, például halhoz is jó, angol receptekben szokták használni, mert hasonlóan fanyar ízt ad, mint a citrom, de nélkülözi a citrus aromáját. Aki evett már sütit ami egressel készült, az tudja, hogy a sütéstől nagyon finom aromák szabadulnak fel, és valóban jól passzol a halhoz is.
Mielőtt a hozzávalókra térnék, szeretnék nektek mutatni valamit. Aklübisz, a különleges nevű kommentelő, gyönyörű fotókat készített, és egy remek ötlettel állt elő. Továbbgondolta a házi joghurt posztomat, és nyáriasította. Jégkrém formákba rakta, lefagyasztotta a rétegezett joghurtot és a gyümölcsöket, aztán kifüggesztette a fregolira, és lefotózta. Mindkét ötlet zseniális. A fagyasztás is, és a háttérválasztás is. Na idesüssetek!
Ha kattintottatok, és kigyönyörködtétek magatokat, akkor rátérünk a mai sütire.
Hozzávalók:
50g cukor
125g vaj
125g liszt
50g kukoricadara
2 tojás
csipet só
400g egres
12 kockacukor
40g kukoricadara
1 tojásfehérje
A vajat a cukorral, sóval habosra keverjük, és a tojásokat egyenként hozzáadjuk. A lisztet és a darát hozzákeverjük. Egy nagyon lágy tésztát fogunk kapni, amit egy sütőpapírba érdemes becsomagolni, és úgy a hűtőbe rakni min. 1 órára
Az egrest mossuk, és az alsó pici szőröket eltávolítjuk. A tojás fehérjét verjük fel, de nem keményre, csak habosra, és tegyük bele az egreseket. A kockacukrokat klopfolóval törjük össze. A tésztát nyújtsuk 6-8mm vastagra, de nem lisztezett, hanem kukoricadarás felületen, tegyük vajazott tepsibe, és szórjuk meg a maradék darával, illetve a kockacukor darabokkal, végül öntsük rá a tojáshabos egrest.
170C-ra előmelegített sütőben 40 percig süssük, majd 180C-on még 15 percig.
Frissen is finom, de másnapra nagyszerűen összeérik benne-rajta minden, szerintem úgy még finomabb volt.
Egy éve: tejberizs málnával cukorpáncélon
Utolsó kommentek