Készült már egy - két sárgabarackos süti de régóta tudom, hogy 3 a magyar igazság így aztán nem tudtam ellenállni ennek a mandulás, sáfrányos változatnak sem. Nyersen annyira marcipános az íze, hogy egészen meglepődtem rajta és alig tudtam megállni, hogy ne essek neki kanállal, sütve pedig egy 5 órai teához passzol leginkább omlós állagát figyelembevéve. Érdekes módon Aurél szerint ez jobb mint a plasztikázott egyes számú barackos. Én ezt nem állítanám, de holnap is megkóstolom, amikor már a gyümölcs ad a nedvességéből a tésztának egy kicsit.
Bréking: maradok az egy-két-nél, azok nekem finomabbak.
Azt hogy szép, kevésnek érzem, inkább nagyon szép, de leginkább tökéletes harmónia árad belőle.
Hozzávalók:
150g vaj
125g porcukor
1 nagy tojás
150g őrölt mandula
1 csipet sáfrány
150g rétesliszt
1 tk sütőpor
pici só
500g sárgabarack
50ml forrásban lévő víz
1 ek szeletelt mandula, porcukor
A sáfrányt öntsük le a forró vízzel, és hagyjuk állni. A cukrot és a vajat robotgéppel keverjük habosra, és adjuk hozzá a tojást, amivel még 3 percig keverjük. Tegyük bele a madulát és ezzel is keverjük össze. A sütőport oszlassuk el a liszben. Eddigre a sáfrány már kioldódott és a víz kihűlt annyira, hogy a vajas keverékünkhöz felváltva a liszet és a vizet hozzáadhatjuk úgy hogy minden elemnél alaposan elkeverjük, mielőtt a következőt hozzáadnánk. A sáfrányt hagyjuk a vízben.
Kivajazott formába rakjuk a tésztát, a felezett barackokat szépen rárakjuk, és a tetejét a szeletelt mandulábal megszórjuk.
180C-ra előmelegített sütőbe tesszük és kb 45 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor egy kicsi porcukorral szórjuk meg a látvány kedvéért.
Az előmelegített sütőről mindig elfelejtem megosztani veletek, hogy nagyi barátnője szerint: "Hideg sütőbe csak a hurkát tesszük fiam!" Na ez volt a mai okosság, remélem megjegyezhető és hasznos volt.
Utolsó kommentek