Risotto bárhogy, jöhet. A répa, (majdnem) bárhogy jöhet. A kettő együtt pedig mostantól rendszeresen a tányérunkra kerül. Csupa csupa meglepetés ez a risotto. Annyira gazdag, olyan lenyűgöző. El sem hinném, hogy csak sárgarépa van benne, ha nem én készítettem volna.
Ha az ajánlási indexem 1-100ig terjed, erre 100+ adok. Az elkészítése első olvasatra kicsit macerás, de csak annak tűnik, hamar megvan jó szervezéssel, és a befektetett munkáért bőségesen kárpótol a kész risotto a tányéron.
Hozzávalók:
7 sárgarépa
1 ek vaj
só, cukor, olivaolaj
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
350g arborio rizs
1500ml zöldség alaplé
50g parmezán
2 nagy ek mascarpone
1. Sült répa: 2 répát kb 3 mm vastagra szeletelünk, olivaolajjal meglocsoljuk kicsit, és megsózzuk, majd összeforgatjuk és egy sütőpapíron szétterítjük, végül 190Cra melegített sütőben pirosra sütjük.
2. Karamellizált répa: 2 répát 1-1,5mm vastagságúra szeletelünk, egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk a répakarikákat beletesszük, egy csipet sóval sózzuk, és kb 1/2 ek cukorral karamellizáljuk.
3. Répapüré: 2 répát karikára vágunk, és sós vízben megfőzünk, majd pürésítjük mixerben 1-2 ek főzővízzel.
4. Dinsztelt répa: az utolsó répát vékony kb 1 mm vastag karikára vágjuk, vagy reszeljük, és a hagymával kevés olajon sóval megdinszteljük. Tegyük mindezt abban az edényben, amiben a a risotto készül majd. Ha majdnem kész, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.
Most pedig a fokhagyma után rakjuk rá a hagymás répára a rizst, Ezt folyamatosan keverve forrósítsuk fel. Kb akkor elég forró, ha egy rizsszemet a két ujjunk közé véve éppen csak össze tudjuk szorítani az ujjunkat és forrónak érezzük a rizst. Ne pirítsuk soha, és ne hagyjuk keverés nélkül. Most kezdhetjük az alaplével nagyon kicsi adagokban felengedni a rizst. Ezt itatós módszernek hívják, Mindig csak annyit adunk neki a léből, hogy azt szinte azonnal feligya. Ez kb 20 ml egyszerre. kb 0,5 l alaplé után adjuk hozzá a pürét, 1 l után a többi répát, a maradék 0,5 litert végét óvatosan adagoljuk, hogy az állag megfelelő legyen. Ha készvan, keverjük bele a mascarponét, és végül a parmezánt.
Forrón tálaljuk, és a sült répából néhány karikával díszítsük.
A risottó halála a várakozás. Ez az étel türelmetlen, nem szeret várakozni, ha kész van eljött az idő, hogy azonnal körbeüljük és megegyük. Nem érdemes újramelegíteni, annyit készítsünk, amennyi egy étkezésre elfogy.
Kérlek benneteket ha valaki elkészíti jelezzen már vissza, hogy csak az én térdeim rogytak meg ettől a risottotól, vagy mást is rabul ejtett. Köszi.
Utolsó kommentek