Szerintem azért lett szilva a földön, hogy kárpótoljon minket a ködös reggelekért, a nedves páráért, és rövidebb nappalokért. Annyi recept változat kering az éterben, mint égen a csillag, de szilvához ez a legtökéletesebb. Ez a recept egy réteges, vajas ropogós tészta, ami még akkor is megtartja a felsorol tulajdonságait, amikor a lé egy részét magába szívta. Fantasztikusan finom. Szaftos, illatos, zamatos, puha és ropogós is, kívánni sem lehetne többet.
Almához valamiért jobban szeretem a puhább, nedvszívóbb tésztát így aztán annak függvényében váltogatom,a receptet, hogy szilvával, vagy almával készül. A ropogós tésztán kívül még valamit nagyon szeretek ha a szilváról van szó. Ez pedig a nagyon sötét, karamelles ízű nádcukor. Hogy ezt minél jobban érezzem, ilyenkor nem is használok semmilyen klasszikus fűszert, amit általánosságban szoktunk. (fahéj, vanília, szegfűszeg, vagy akár rozmaring)
Ahhoz, hogy valóban réteges, pelyhes legyen a tészta, nagyon fontos a jeges víz, és a hideg alapanyagok használata. Kísérletezőknek és szkeptikusoknak ajánlom egyszer szigorúan betartva a hideg jeges hömérsékleteket , egy másik alkalommal lazán kezelve ugyanezt a kritériumot, döbbenetes különbség lesz a kettő között.
Hozzávalók a tésztához:
110g vaj kockára vágva
1 ek cukor
200g liszt
1/2 citrom reszelt héja
3-6 ek jeges víz
700g japán szilva
100g vaj
½ citrom leve
80-120g nádcukor
A tészta hozzávalóit fél órára mélyhűtőbe tesszük, majd egy késes mixerben a víz kivételével morzsásra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, és a kész tésztát visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészül a szilva.
A vajat egy torta/piteformába felolvasztom, és beleteszem a cukrot. Rárakom a felezett szilvákat, és meglocsolom a citrommal. Tűzön, vagy sütőben megkaramellizáljuk a cukrot, a benne lévő szilvával.
Kivesszük a tésztát, és akkora átmérőjűre nyújtjuk, mint a tortaformánk, majd rárakjuk a gyümölcsre ,(óvatosak kicsit megszurkálhatják villával,) a széleit lenyomkodjuk és berakjuk a 190C-ra előmelegített sütőbe.
Süssük szép aranyszínűre, ez kb 30 perc. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kb 25 percet állni, majd fordítsuk ki egy tálra, vagy tányérra.
Egy éve: Szilvás snapsz, Őszi kelbimbó saláta, Rózsatorta
Két éve: Csokis biscotti, ,Sütőtökös kolbászos tészta
Utolsó kommentek