A cékla sokoldalúságát kevesen használják ki, és én is ide tartozom, pedig ellenállhatatlanul vonzódok hozzá. A színe, az illata, az íze minden alkalommal lenyűgöz, de legfőképpen akkor, ha olyan friss, amilyen ez volt. Egy cékla recpttel indítottam a blogot, amit Kati után szabadon azóta is csak epertortaként emlegetünk.
A mostani céklával Lajos, mackó kutya apukája örvendeztetett meg, illetve nem is annyira engen, mint a gyermekeimet, mert Éva, mackó anyukája elmondta neki, hogy valamiféle torokgyík kínozza a srácokat, és Lajos ezzel a lendülettel kiásott egy zacskónyi céklát, mondván az majd céklalé formájában meggyógyítja őket.
Szerettem volna megkérni Lajost, hogy vénásan adja be a gyermekeknek, hogy én megmeneküljek a konfrontációtól, de miután az egyik 5 éves közölte hogy ő bizony nem kedveli a céklát, Lajos azt mondta sebaj, akkor majd anya megeszi, ezzel jelezve, hogy Ő sem száll vitába vele, de azért annyit még hozzátett: Akkor egyél mézet. Azt szereted? A gyermek válaszolt: Igen, -majd azonnal hozzátette- és szerintem mackó is, mert Ő mindig nagyon hangosan ugat, és sosem rekedt, ugye a torka se fáj sosem? Na így olvas be az ártatlan angyali tekintetű gyerek a szomszédnak anélkül, hogy én megkérném rá, és anélkül hogy Lajos zokon vegye.
Annyira édes és finom volt a cékla, hogy én bizony nem vacakoltam sokat, nyersen toltam befelé. Azon tűnődtem éppen, hogy hogyan használjam ki ezt a szuperédes ízt, amikor aznapi blog ajánlóban ezt a balzsamecettel sült céklát rakták ki nagyon okosan. Kicsike változtatással megsütöttem, és amikor megkóstoltam hirtelen más felé vettem az irányt. Joghurtot és körtét kapott társul. Renndkívül finom lett.
Hozzávalók:
2 közepes cékla
2 ek oliva olaj
1 ek balzsamecet
1 ek balsamico
300g görög joghurt
1 ek agaveszirup
kevés reszelt citromhéj
A körtéhez:
1 körte, 2 ek vaj, 2 ek cukor, 1tk citrom
A céklát mosás után 4 felé vágjuk. Egy tapadásmentes lapra tesszük, és megkenjük az olaj, ecet, és balsamico keverékével. Előmelegített sütőben 190C-on fóliával letakarva 50 percig sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Ekkor lehúzzuk a héját. A céklát a joghurttal, agavesziruppal, citromhéjal összeturmixoljuk.
A körtét felkockázzuk, vagy szeleteljük, a végső felhasználás függvényében. Egy teflon edényben a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, végül a körtét és beleforgatjuk a karamellbe a körtét.
A tálalás attól függően alakuljon, hogy ki mennyire elkötelezett cékla rajongó. A családnak bemelegítő céklagyakorlatnak készítettem teljes körtemetszet szeletet, amit megkentem a céklával, és a tetejére még körtekockákat raktam. Mindkettő fergeteges volt. A kockakörtés inkább cékla, a szeletkörtés inkább körte ízű volt. Milyen váratlan eredmény ugye?
Kérem mostantól csak az olvassa tovább, aki nem prűd, és elmúlt már 18 éves:
Fotót azért nem kaptok a bemelegítő cékláról, mert a körtemetszet a céklával és a tetjére helyezett körtekockákkal igen bizarr , kicsit konkrétabban egy körtecéklapunci lett belőle, és 18-as karikát kellene kiraknom. Nem mertem iderakni. Azért facebookra feldobom ok?
Utolsó kommentek