Az ősz két pompás gyümölcse randizik egy tortaágy tetején. Először csak ismerkednek, aztán szerelembe esnek, és végül összeolvadnak. Ugye szeretjük ezeket a pozitív kicsengésű történeteket? Én igen, pláne ha részese lehetek. Mivel én hoztam össze a feleket, betekintést engedtek szerelmük minden pillanatába, és nem pusztán azt engedték, hogy kukkoljak az üveg mögül, hanem belekóstoltam az összeolvadásukba is.
Aztán szerelmes lettem én is mindkettőjükbe. Ezt már édeshármasnak hívják. Persze ehez viszont kellene szeressenek, de mivel elfogytak, nem hiszem, hogy nyilatkoztatni tudjuk őket, valószinüleg az érzelmeik is megszűntek. Nem így az enyémek.
Hozzávalók:
280g liszt
140g cukor
100g vaj
1/4 tk só
1 tojás sárgája
2 ek víz
1 birsalma
1 ek citromlé
4 ek birsalma lekvár (zselé vagy sajt is lehet)
8-10 füge
4 tojás sárgája
2 ek mascarpone
4 ek tejszín
1/2 vaníliarúd belseje
2 ek méz
A lisztet a vajjal, cukorral, sóval egy késes mixerrel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, és ha szükséges a két kanál jeges vizet, hogy a tészta összeálljon. A birsalmát mepucoljuk, és vékony szeleteket vágunk belőle, majd a citrom lével pár percig pároljuk őket, hogy megpuhuljanak kissé. A tésztát kinyújtjuk, és kivajazott kis tortaformákat kibélelünk vele. 190C sütőbe elősütjük a formákat világosbarnára. Ha kész kivesszük, és kissé hagyjuk hűlni, majd a torták alját megkenjük lekvárral, vagy ha sajtunk van, akkor vékony szeleteket vágunk, és azt rakjuk a torta aljára. Most következzenek a birsalma szeletek, majd a végén a fügék. Ezeket kedvünk, időnk, és szépérzékünk szerint rendezgessük el a tortákon. A tojást a mézet a mascarponét , vaníliát és a tejszínt keverjük össze, majd kanalazzuk a a fügére. Süssük készre, ez kb 30 perc .
Tavaly Ritánál debütált már ez a torta, csak akkor egyben sült, az alma sem birs volt, illetev a lekvár pedig füge. A krémbe krült egy kis mascarpone , hogy dúsabb és több legyen.
Utolsó kommentek