A padlizsán és a csicseriborsó
könnyen hozzáférhető bárhol, a currypaszta az egyetlen amit
talán nehezebb beszerezni, de ha ez is megvan, akkor nagyon egyszerű
dolgunk van vele, általános iskola 4.osztálytól bárki képes rá,
ha követi a receptet.
Ennél viszont bonyolultabb kérdés,
hogy nálunk miért nem annyira sikeres az indiai konyha, mint pl a
kínai, ami hasonlósan nehezen értelmezhető egy magyar embernek. A magyarázat azonban kézenfekvő, a hazánkban tartózkodó indiaiak
kevesebben vannak, pedig nem bánnám, ha jönnének; és nyitnának
éttermeket, kifőzdéket. Arról már írtam egyszer, hogy egy
külföldi munkahelyemen az indiai munkatársak, az étterembe
hordták az általuk főzött curryt, és csak a köretre tartottak
igényt a konyha nagyszerű kínálatából, majd a zacskóból a
tányérra öntötték a mondjuk rizs mellé, és kanállal tolták
az arcukba. Akkor furcsának találtam, de idővel rájöttem, hogy
lehet élni curry nélkül, de minek.
Kevés ennél alkalmazkodóbb étel
létezik, talán a pite mint kategória hasonlóan sokszínű, mert
bárhogy készülhet, nagyon megengedő az alapanyagokban, az
arányokban. A sikere is ennek köszönhető gondolom.
Próbáljátok ki, nagyon egyszerű, a currypasztát megtalálhatjátok a Csarnokban az Ázsia boltban, a Culinarisban, a Match nemzetközi polcain biztosan, és persz egyéb helyeken is, ezek csak ötletek.
Hozzávalók:
1 nagy padlizsán
1 zöldpaprika
1 paprika (tv)
1 tk chilli por
3 ek olaj
1 hagyma
1 tk mustármag
2 ek curry paszta
150g csicseriborsó
450ml zöldség alaplé
A padlizsánt kockára vágjuk, a paprikákat szeletre, az olajjal, és a chillivel 190Cra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre, (én a kerámia felületes öntöttvas edényben sütöttem).Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát kicsi olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a mustármagot. A padlizsánhoz adjuk a hagymát, a csicseriborsót, a curryt és az alaplével felöntjük, és 20 percig főzzük alacsony lángon. Én nem áztattam a csicseriborsót, így nem is főtt pépesre, de én így szeretem, ha valaki nagyon puhára szereti főzni, annak ajánlom, hogy előtte pár órára áztassa be a csicseriborsót. Egyébként a maga a csicseriborsó változtatható lencsére, vagy vörös lencsére is. Én már mindhárommal kipróbáltam, de nekem a csicseriborsós ízlik a legjobban.
Az eredeti fogyasztási szokásoknak
megfelelően naan kenyeret kellene enni hozzá, amit én magam
szoktam is készíteni, de csak háni ragaszkodik hozzá, szerintem
simán üresen is nagyszerű. A naan kenyér elkészítése is csak
idő kérdése, amúgy nem kell hozzá sok minden, a kelesztés
viszont 1+fél óra.
Hozzávalók:
2,5 tk élesztőpor
2 ek cukor
500g liszt
190ml víz
1 tk sütőpor
2 tk só
2 gerezd fokhagyma
3 ek tej
2 ek joghurt
1 tojás
2 3k olaj
3 ek vaj
A lisztet a sót a sütőport és a reszelt fokhagymát összekeverjük. Az élesztőt 190ml vízben a cukorral felfuttatjuk. A tejet, tojást, joghurtot, olajat, vajat összekeverjük. A liszthez öntjük az élesztőt és a tojásos keveréket, és kézi mixerrel (dagasztólapáttal) vagy kenyérsütő gépben alaposan összedolgozzuk, majd egy órára lefedve meleg rakjuk kelni. A folyadék és a liszt mennyiségen keveset lehet változtatni, ha túl lágy, vagy kemény a tészta. Kevés vízzel vagy liszttel korrigáljatok. Ha kézzel dolgozunk, a tésztát legalább 8-10 percig gyúrjuk. Ha megkelt, osszuk 8 részre a tésztát, és újabb fél órát hagyjuk kelni lefedve. Ekkor nyújtsuk ki kerek lepényformára, és forró serpenyőben kevés vajon süssük mindkét oldalát. Figyelem! Mielőtt a sülni raknánk a kenyereket, az éppen aktuális oldalt, amit a tűzre rakunk, kenjük be vízzel ecset segítségével. Mielőtt megfordítjuk akkor kenjük a másik oldalt is. Nem kell neki sok idő, kb. 1-1,5 perc per oldal.
Utolsó kommentek