Majdnem rohantam laborbeutalóért, mikor egy fél fazéknyi céklafőzelék után először pisiltem. A szervezetem nyilvánvalóan jelezte, hogy már nem tud mit kezdeni ennyi céklával, de én nem tudtam leállni vele. Csak azon csodálkozom, hogy a szemem fehérje nem volt céklaszínű.
Fogalmam sincs mit írhatnék , hogy átadjam az élményt, de azt szeretném mondani hogy ez az új kedvenc főzelékem. Illetve azt is, hogy ne féljetek tőle, annak ellenére, hogy félelmetesen hangzik egy átlag magyar számára, de mint a nevében benne van, ez egy provancei étel. Az ötlet nem az enyém, sőt nem is ismertem, mielőtt nem ettem ilyet Ritánál a Kölesben. Aztán felhívtam egy szép szombaton, hogy hogy is volt azzal céklával. A recept pofonegyszerű, kérlek tegyetek egy próbát a kedvemért.
Hozzávalók:
cékla, krumpli, sárgarépa 50-40-10% arányban. Nekem összesen kb. 1200g . Valamint vaj, (sok kb 100-120g) kakukkfű 2-3 ág víz, só, tejszín, liszt a habaráshoz.
A zöldségeket megpucoljuk, kockára vágjuk, a vajon a kakukkfüvet kb egy percig futtatjuk, ez idő alatt nagyszerűen kicsalogatjuk a fűszer ízét, majd a kockára vágott zöldségeket ugyanezen a vajon karamellizáljuk. Felöntjük vízzel, sózzuk, és puhára főzzük. A zöldségekből folyamaton oldódnak ki az édes ízek, érdemes kóstolgatni, lehet utána kell majd sózni. Amikor puha minden, jöhet egy kis tejszínes habarás, de nem kell igazán sűrűnek lennie.
Sajnálattal közlöm, hogy nem szokásom a főzelékekhez bármit is enni, de a Köles kölesfasírttal kínálja, ami azért el kell ismernek igen meggyőző. Tehát ha valaki hiányol hozzá valamit, akkor annak ajánlok egy jóféle kölesfasírtot, nem fogja megbánni.
Egy éve: Csipkebogyós pálmalevél , Mini pithviers, Mustáros krémes csirkemell,
Két éve: Birsalmaszószos french toast, Detox saláta, Padlizsán csicseriborsó curry
Utolsó kommentek