Furcsa kekszesíteni valamit, ami amúgy magas, réteges, habos, könnyű, nedves. Na ebből sikerült készíteni valamit, ami lapos, tömör, száraz, és mégis finom. Egy amerikai oldalon találtam a receptre, és nagyon rácsodálkoztam, ahogy szerintem ti is. Több dolog is gyanús volt benne, így nem tehettem mást, engedtem a hívó szónak és elkészítettem.
A hasonlóság az általunk feketeerdőnek ismert torta és e között a keksz között kb. annyi, mint a nyolcvanas évek magyar hamburgere, és az amerikai között. Szerintem ez valamiféle törlesztés lehet a részükről az összes európai hamburger miatt. A maga nemében nem is rossz, bár ezt csak némi változtatás után tudom elmondani. Szerintem az eredeti receptben a só és a kakaó mennyiségét rosszul írták. Ezt javítottam, és mást is, úgyhogy ez a recept már használható lesz.
Nem szoktam cookiet készíteni, de ha jól tudom, azoknak ropogósnak, száraznak, vajasnak kellene lenni. Ez nem száraz, nem ropogós, valahol félúton van egy süti és egy keksz között, a benne lévő aszalt meggyek pedig minden alkalommal meglepetésként hatottak amit nagyon szerettem benne.
Hozzávalók:
140g liszt
30g kakó
1 tk szódabikarbóna
csipet só
80g zabpehely
100g vaj
110g porcukor
1 tojás
65g ricotta
vanília
60g pirított mogyoró
100g aszalt meggy
80 g csoki chips
A vajat a cukorral habosra keverjük,
hozzáadjuk a tojást és újabb 1 percig keverjük, majd a ricottát
és a vanília belsejét is belekeverjük. A lisztet sót
szódabikarbónát és a zabpelyhet a kakaóval átkeverjük, és a
vajas krémhez adjuk. A mogyorót durvára vágjuk, és megpirítjuk,
a meggyel, és a csokival a tésztához keverjük. Szilva nagyságú
golyókat formázunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe
lapítjuk a golyókat. 180C-ra előmelegített sütőben kb 12 percig
sütjük.
Szerintem a ricottát sima túróval is
lehet helyettesíteni. A magam részéről a meggy mennyiségét 150
grammnyira emelném legközelebb, mert nagyon finom benne, tehát aki
szereti a fanyar aszalt meggy ízét, az szintén tegyen bele többet.
Amúgy pedig annak aki szereti a feketeerdő ízvilágot, annak ajánlom ezt a pohárdesszertet ami szép, elegáns,és kicsit jobban hasonlít az eredetihez, bár ebben is történtek változtatások. Fagysztott cseresznyéből simán elkészíthető.
Utolsó kommentek