Bár a polenta ezúttal egy komplett fogás lesz, szerintem érdemes megfontolni köretnek is akár a karácsonyi asztalra, annyira egyszerű, hálás és sokoldalúan alkalmazható, ízesíthető, az alkalomnak megfelelően. Olcsó, és előre elkészíthető, épp csak grillezni kell tálalás előtt.
Nekem már jött a Jézuska, könyvet hozott, méghozzá River Cottageból ismert Hugh Fearnley vega szakácskönyvét. Ebből készült ma ez a csodás ebéd, és alig változtattam rajta, és azt sem azért mert nem tetszett, egyszerűen csak a személyre, konyhára, és a mai napra szabtam.
A könyvvásárlás nagyon egyszerűen ment. Kinéztem az Amazonon, Tibor barátomnak átküldtem a linket, és szépen megkértem, hogy vegye meg nekem, aztán majd alkalomadtán hozzám kerül. De Tibortól nehezen tudok olyat kérni, amit ne teljesítene, (bár szexet és pénzt még nem próbáltam) sőt, kérés nélkül postázta nekem, és még karácson előtt ide is ért. Egyszerűen csak annyit tett hozzá, hogy, Boldog karácsonyt! Köszönöm ezúton is, és szorgalmasan tesztelek, hogy ha újra találkozunk, a legfinomabbat készíthessem el a könyvből.
Hozzávalók:
1 bögre kukoricadara
2 bögre víz
só, bors
1 piros chilli paprika
1 nagy gerezd fokhagyma
100g maasdamer sajt
1 mk oglio di oilo fűszerkeverék
4 ek olívaolaj
a paradicsom szószhoz:
4ek olíva olaj
2 doboz paradicsom konzerv
1 babérlevél
egy csipet cukor
1 padlizsán
só
A vizet felforraljuk, sózzuk, és a kukoricadarát beletesszük. Nagyon alacsony lángon még 1-2 percig kevergetjük, és lefedjük. Az olajon az apróra vágott chillit a fűszerrel megfuttatjuk, és az apróra vágott fokhagymát hozzáadjuk, de ekkor már levéve a tűzről kevergetjük, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Lereszeljük a sajtot, és az olajos paprikára öntjük a polentát, meg a sajtot és alaposan összekeverjük ha kell, még most lehet sózni borsozni.. Két réteg frissen tartó fólia között két centi vastagra nyújtjuk téglalap alakúra. Hagyjuk kihűlni.
A padlizsánt felkockázzuk, és sózzuk, hagyjuk kicsit állni. A felhevített olajra tesszük a levétől kinyomott padlizsánkockákat és a babérlevelet, kicsit pirítjuk, Ha kész öntsük rá a paradicsomot és főzzük össze. Ízesítsük cukorral, és ha kell , de nem kell, sóval,
A kihűlt polentát vágjuk csíkokra, és grillezzük meg. Nekem ez ma a sütő hiányában kimaradt, helyette kicsit olajon pirítottam. Tegyük mellé a szószt, és jégsalátát kevés olívaolajjal és balsamicoval meglocsolva. Nagyon-nagyon elégedett voltam az ebédemmel, szerintem munkahelyi ebédnek is csomagolható ha van mikro.
Utolsó kommentek