Mind kultúrtörténetileg, mind technikailag egy rendkívül érdekes dolog ez a Polvorón . A Spanyol ünnepek elmaradhatatlan sütije. Nagyon hasonlatos a mi vaníliás kiflinkhez, csak ez fűszeresebb, de tekintettel arra, hogy a spanyolok régóta erősek a fűszer-kereskedelemben, a gazdagabb fűszerezés nem is olyan nagy csoda.
Mindenféle formát készítenek belőle, szív, kör, virág, csillag, illetve ahogy Aurél hívja, van, hogy csak „pacákat” készítenek belőle.
Technológiai szempontból azért érdekes, mert a recept úgy kezdődik, hogy a szükséges lisztet 25 percen át kell pirítani a sütőben. Ez akárhogy nézzük is, azt jelenti, hogy kétszer sül, hiszen az alapját ami a legnagyobb hányada a tésztának egy már sült hozzávaló, a liszt adja.
A nyers tészta tapintása, egyszerűen varázslatos. Soha nem tapintottam még ehhez foghatót. Olyannyira különleges, hogy kb. 5 percen át, csak ismerkedtem vele, tologattam ide-oda, spatulával végigszántottam a tetejét, és csodáltam. Mint egy gyerek az első havat. Lóri az ilyen tapintású holmikra azt mondja: selymes. És nem csak tapintásra, de látványra is simogató. Szerintem terápiás céllal lehetne alkalmazni, annyira nyugtató az érintése, és a látványa.
Hozzávalók:
220g liszt pirítva
200g vaj szobahőmérsékletű
80g porcukor
100g mandula liszt
1/4 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/8 tk őrölt fahéj
a szóráshoz
60g porcukor
100g sütőcukor
1 tk fahéj
A lisztet 25 percig 180C-on sütjük, és 5 percenként átforgatjuk. Ha kész, a színe kissé sárgás, akkor kivesszük, és hagyjuk kihűlni. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mandulalisztet, és végül a pirított lisztet a fűszerekkel elkeverve apránként. Lisztezett deszkán 8 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a kívánt formákat, végül 170C-os sütőben világosra sütjük, ez kb.13 perc, de ellenőrizzétek folyamatosan, ha megég nem lesz finom, és ne feledjük, a pirított liszttől már eleve lesz pirult íze, ne égessük meg!
A szóráshoz összekevert fűszeres cukorral vastagon hintsük meg szitával azon melegében, ahogy kivettük a sütőből a kész polvorónokat. Hagyjuk így meghűlni. Ekkor a felesleges cukrot távolítsuk el a tetejéről, egy apró, gyengéd ütögetéssel. Dobozban akár 2 hétig is eláll.
Utolsó kommentek