HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Polvorón - spanyol mandulás aprósüti

2012.01.06. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Mind kultúrtörténetileg, mind technikailag egy rendkívül érdekes dolog ez a Polvorón . A Spanyol ünnepek elmaradhatatlan sütije. Nagyon hasonlatos a mi vaníliás kiflinkhez, csak ez fűszeresebb, de tekintettel arra, hogy a spanyolok régóta erősek a fűszer-kereskedelemben, a gazdagabb fűszerezés nem is olyan nagy csoda.

Mindenféle formát készítenek belőle, szív, kör, virág, csillag, illetve ahogy Aurél hívja, van, hogy csak „pacákat” készítenek belőle.

Technológiai szempontból azért érdekes, mert a recept úgy kezdődik, hogy a szükséges lisztet 25 percen át kell pirítani a sütőben. Ez akárhogy nézzük is, azt jelenti, hogy kétszer sül, hiszen az alapját ami a legnagyobb hányada a tésztának egy már sült hozzávaló, a liszt adja.

A nyers tészta tapintása, egyszerűen varázslatos. Soha nem tapintottam még ehhez foghatót. Olyannyira különleges, hogy kb. 5 percen át, csak ismerkedtem vele, tologattam ide-oda, spatulával végigszántottam a tetejét, és csodáltam. Mint egy gyerek az első havat. Lóri az ilyen tapintású holmikra azt mondja: selymes. És nem csak tapintásra, de látványra is simogató. Szerintem terápiás céllal lehetne alkalmazni, annyira nyugtató az érintése, és a látványa.

Hozzávalók:

220g liszt pirítva

200g vaj szobahőmérsékletű

80g porcukor

100g mandula liszt

1/4 tk mézeskalács fűszerkeverék

1/8 tk őrölt fahéj

a szóráshoz

60g porcukor

100g sütőcukor

1 tk fahéj


 

A lisztet 25 percig 180C-on sütjük, és 5 percenként átforgatjuk. Ha kész, a színe kissé sárgás, akkor kivesszük, és hagyjuk kihűlni. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mandulalisztet, és végül a pirított lisztet a fűszerekkel elkeverve apránként. Lisztezett deszkán 8 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a kívánt formákat, végül 170C-os sütőben világosra sütjük, ez kb.13 perc, de ellenőrizzétek folyamatosan, ha megég nem lesz finom, és ne feledjük, a pirított liszttől már eleve lesz pirult íze, ne égessük meg!

A szóráshoz összekevert fűszeres cukorral vastagon hintsük meg szitával azon melegében, ahogy kivettük a sütőből a kész polvorónokat. Hagyjuk így meghűlni. Ekkor a felesleges cukrot távolítsuk el a tetejéről, egy apró, gyengéd ütögetéssel. Dobozban akár 2 hétig is eláll.

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony más aprósütemény ünnepelek édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr853522954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása