Szeretem a mandulavirágzást ami hamarosan be is következik, de addig is siettem kissé a természet(em)et és mandulát virágoztattam a konyhában.
Maga a keksz nem szirom alakú eredetileg, de a fiúk egy-egy csodaszép saját készítésű hóvirággal érkeztek haza az oviból, és mindjárt meg is volt az ötlet, hogy szirmok készüljenek a tésztából, a fiúk virágszárait felhasználva pedig mandulavirágokként pózoljanak a kamerám előtt, mert a keksz amúgy mandulás. Persze lehet sima kerek, vagy bármilyen más alakú kiszúróval is dolgozni akkor is ugyanolyan mandulás marad, csak hát az illúzió, és a feeling múlik el, de ezt igazán mindenki maga döntse el.
Az eredeti recepthez képest növeltem a mandula arányát, ezzel egyidejűleg csökkentettem a lisztet, így kicsit puhább lett a tészta, és ezáltal rusztikusabb, illetve egyenletlen felszínű. Ezt nem bántam. Valamint cukrot is ajánlottak szórni a tetejére, de én attól meg szoktam tartóztatni magam, és igazam is volt, egyrészt elég édes így is, másrészt az egyenletlen felszín miatt nem is látszott rajta, mert azért pár darabon kipróbáltam.
És végül ki találja ki, hogy milyen konyhai eszközzel készítettem a szirmokat, szirom kiszúró hiányában? Semmi bonyolultra ne gondoljatok. Nagyon kíváncsi vagyok ti hogyan oldanátok meg.
Hozzávalók:
80g liszt
80g teljes kiőrlésű liszt
220g vaj
100g cukor
¼ tk só
½ vanília belseje
60g mandulaliszt
2 ek aszalt sárgabarack apróra vágva
A vajat a cukorral és vaníliával kikeverjük, A barackot az összekevert lisztekhez adjuk amit a vajhoz keverünk. Ezt érdemes a keverő dagasztólapjával végezni. A tésztát tegyük hűtőbe 2 órára.
Nyújtsuk ki a hideg tésztát kb 3 mm vastagra, és szúrjuk ki a kekszeket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a kekszeket. 180C-on kb.13 percig süssük, vagy amíg aranybarna lesz.
Puszta kíváncsiságtól hajtva néhányat savanyú ribizli lekvárral összetapasztottam, úgy is mesés volt. És talán egy kis felületű étcsokiba mártást is elbírna.
És most azonnal fejezzem ezt be, mert annyira finom natúr is, és ezek mind csak fölösleges plussz kalóriák. Nem mintha a a kesz magában nem lenne az.
Utolsó kommentek