A marcipán valahogy a gyereké. Felnőtteket ritkán látok marcipánt enni, bár én szoktam. Marcipános édességekkel sincs teli egy szakácskönyvem sem, így eltűnődtem rajta, ez vajon a közkedveltségének arányát jelzi-e.
Nagyon remélem, hogy nem, mert a marcipán finom, legfőképpen ha nem csokitortát vonnak be vele. Ott is hibázhat, ha valami hasonlóan édes közeget raknak mellé. Az ember túlcsordul az édes íztől, és eltűnik a marcipán.
Ez a torta tökéletes egységet ad a tésztába reszelt marcipánnal, az almával, és az arányokkal. Ígérem, hogy szeretni fogjátok.
Hozzávalók:
500g alma
½ citrom leve
100g marcipán
125g vaj
65g cukor
½ vanília belseje
3 tojás
150g liszt
1 tk sütőpor
¼ tk só
késhegynyi fahéj
Az almákat megpucoljuk kimagozzuk, és nyolcadokra vágjuk, megforgatjuk a szeleteket a citromlében. A vajat a cukorral és a reszelt marcipánnal kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat egyesével, a vaníliát és a sót. A lisztet a sütőport és a fahéjat összekeverjük, és a vajas keverékhez adjuk. Kivajazott lisztezett formába öntjük, és az almákat a tetejére rakjuk.
180C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt megsül. Igény esetén porcukrozhatjuk, de szerintem nem szükséges.
Én amikor kész volt, egy citromos sziruppal megkentem az almákat, mert édesnek találtam, és én a savanykás almát szeretem de ez nem kötelező. A maradék citromlébe egy teáskanálnyi cukrot tettem, és összeforraltam, végül az almákat megkentem vele, mikor kivettem a sütőből.
Érdemes frissen a sütés napján elfogyasztani, mert az almák másnapra összezsugorodnak, amitől ugyanolyan finom marad, csak a látványilag veszít egy kicsit az értékéből.
Egy éve ilyenkor: Vajon sült almalepény almakaramellel
Ez máig az egyig kedvencem.
Utolsó kommentek