Ez olyan se kenyér, se pizza, miközben tényleg hordoz valamit mindkettőből. Kenyér, mert az állaga, legalábbis ami a belsejét illeti ahhoz hasonlít, és pizza, mert a benne lévő fokhagyma és a fűszer arra emlékeztet.
Megdöbbentő a fokhagymás kelő tészta illata, ami először csak kikúszott a kenyérsütőből, aztán elárasztotta a spejzt, végül belakta magát a konyhába. Persze nem örökre, csak 40 percere kábé, és messze nem volt kellemetlen, sokkal inkább ínycsiklandónak éreztem, annak ellenére, hogy csak ritkán vagyok barátja a fokhagyma szagnak, ha az a saját konyhámban lakik. Talán az is közrejátszott, hogy jelen volt a tésztában némi oregánó is, így aztán együtt hárman, mármint az élesztős tészta, a fokhagyma és az oregánó, fantasztikus, elegyet adtak.
A tésztát miután megsül, be kell kenni plusz fokhagymás sós vajjal, ami rendkívül élővé, friss intenzív ízűvé teszi és megpuhítja a kenyér héját. Pazar élmény végigsimogatni az ecsettel a kenyeret, és figyelni, ahogy megolvad rajta a vaj.
A paradicsomokat csak úgy viccből raktam rá, de nagyon a helyén volt úgy is.
Hozzávalók:
120ml víz
24g puha vaj
4g só
12g cukor
210g kenyérliszt (nagyititka)
9g por élesztő
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek szárított oregano
A kenéshez :
15g vaj
1 gerezd fokhagyma
2 g só
A magam részéről ebben a sorrendben tettem a kenyérsütő üstbe a hozzávalókat, és dagasztó programra, majd kelesztésre raktam. Ha nincs otthon kenyérsütő, akkor érdemes az élesztőt a cukros vízben felfuttatni, majd a többi hozzávalóval összedolgozni, és kézi mixer dagasztólapátjával, vagy kézzel alaposan kidolgozni a tésztát. Ez 15 percet vesz igénybe. A tésztát meleg helyen kelesszük duplájára (40 perc).
A megkelt tésztát gyúrjuk át, és formázzuk meg, majd egy késsel vágjuk meg a tésztát, de hagyjuk a szeleteket a helyükön szorosan egymás mellett. Ezt egy éles, egyenes pengéjű késsel érdemes tenni, és nem nyiszatolni, csak simán a pen – Úr Isten azt hiszem most elájulok...... -
Huhh. Ez nem kamu, az utolsó mondatot háni írta, és engem idézett, miközben én feküdtem, és próbáltam magamhoz térni. Szerinte ettől blog egy blog. Mármint hogy leírja mi történik,Hogy a frászba lehet a kanapén gépelés közben ülve elájulni???
Szóval, csak simán a pengét át kell nyomni a tésztán. Amúgy ez az oka, hogy papírt raktam a tészta alá, mert így nem sértettem alatta a tapadásmentes felületet a késsel.
Ha szeretnétek most rá lehet tenni a paradicsom szeleteket, és újra keleszteni kb 15percig. 185C-ra előmelegített sütőbe ugrasszuk be a kenyeret, és 15 perc múlva ki is vehetjük.
Most itt az idő megkenni a fokhagymás sós vajjal. Én a fokhagymagerezdet a tetejétől az aljáig bevágtam, meg merőlegesen újra, és a vajba tettem. Így hagytam állni a hűtőben 3 órán át. Mielőtt a kenyérre kentem, kivettem. A vaj tökéletesen átvette a ízt. Lehet zúzott fokhagymát is belerakni, de szerintem elrontja a tökéletes látványt, ha a zúzott fokhagyma darabok ott maradnak a kenyér tetején.
Egy éve: kihagyhatatlan krumplisaláta amiben a majonéz a zsírral egyesül. És ez nem vicc!
Utolsó kommentek