Az újdonság varázsát nélkülözi, de a csupa ismerős íz olyan otthonossá teszi ezt a vacsorát, hogy megbocsátható ez a hiányossága. Ez az étel kifejezetten koncepció nélkül készült, vagyis csak annyi volt a koncepció, hogy a hűtőben található alapanyagokból készítsek egy vacsorát.
Sose legyen ennél üresebb a hűtőm, mert amint ez látszik, lett vacsoránk. Attól sem estem kétségbe, hogy tegnapi a kifli, pont mindegy volt neki, miután felitta a bacon zsírját, és megpirult.
Amúgy pedig úgy elszaladt ez a négy nap, hogy alig jutott idő pihenni. És főzni is. Pedig főztem. Szombaton délelőtt mondtam a csacsika családnak, hogy kiszaladok paprikáért, mert az bizony hiányzik a töltött paprikához. Háni mindjárt fel is mentett a szaladás alól, mondván: -Nem kell bele paprika, úgysem eszi senki! Szerencse, hogy nem ő főz. Talán fölösleges volt, de elmagyaráztam neki, mi fán terem a töltött paprika, és milyen funkcióval bír a paprika. Nehezen értette csak meg, hogy a paprika nem holmi zsák, amibe ezért rakjuk a tölteléket, hogy ne guruljanak szét a rizsszemek, illetve a zabolátlan darált hús golyócskák.
Holnap elmesélem majd azt is, miért kaptam a mester kitüntető címet a hétvégén, és kitől. Ez is a családban marad.
Hozzávalók: (nem a családhoz, a vacsorához)
8 gomba (8cm átmérőjű nagyok voltak)
16 szelet bacon
bors
A krumplisalátához:
1 tojásból frissen készült majonéz
600g héjában főtt kifli krumpli
petrezselyem
Először a krumplit főzzük meg, közben készítsük el a majonézt. Azt gondolom, hogy mindenkinek van valamiféle családi receptje, vagy szokása, a miénket elmesélem, akit nem érdekel ugorja át. Egy friss tojás sárgáját egy kiskanálnyi mustárral elkeverek, ( a kedves mama szerint ettől nem döglik be soha a majonéz, és igaza van) majd a kézi mixerrel elkezdem keverni vékony sugárban hozzáöntött olajat. Pont annyit, amennyit felvesz. Tudom, hogy ez hülyén hangzik, de hiába írom ide, hogy egy deci, van, hogy megvan az másfél is, mert függ a tojás méretétől, az olajól, és egyáltalán. Mindenesetre ezzel a módszerrel olyan atomikusan kemény lesz a krém, hogy rá lehet támaszkodni. Apró gyöngyökké hullik a keverőlapátokról a krém, és akkor jó, itt abba lehet hagyni az olaj hozzáadását és a keverést is. Jöhetnek az ízesítők: citrom friss leve kb 1 tk, még mustár, kb 1 tk, só, cukor, bors, és nekem majdnem egy nagy tejföl sőt van hogy egy teljes is belemegy ebbe az adagba. Keverjük bele a krumplit, és tegyük félre.
A gombákról távolítsuk el a tönköt. Két bacont keresztbe tegyünk egymásra, a közepébe rakjuk bele a gombát, tekerjünk rá egy kevés borsot, és zárjuk össze a gomba tetején a bacon szeleteket.
200C-ra előmelegített sütőben süssük meg a gombákat. Vegyük ki a gombákat egy tányérra, de Óvatosan hogy a leve ne folyjon ki. A kifliket forgassuk meg a bacon kisült zsírjában, és tegyük vissza grillezni a kifliket.
Fektessük rá a kiflikre a gombákat, és tegyük mellé a salátát.
Egy éve: spárga paprikával és répával
Utolsó kommentek