HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Macskanyelv

2012.05.21. 07:00 :: sajtosbrokkoli

 

Ennek az édességnek csak a formája hasonlít ahhoz, amit mi macskanyelvként ismertünk a 80-as években. Szeretném leszögezni, hogy utáltam, semmi vonzót nem találtam benne a csoki végeiben lévő mintán kívül. Nem szerettem a dobozon lévő macskát, nem szerettem a csokit magát, amiből készült, és szörnyen csalódott voltam ha ezt hozott valaki ajándékba, és még meg is kellett köszönnünk, annak ellenére, hogy nem szerettük.


 

Az én macskanyelvem viszont az olasz hagyományokra épül, semmi csoki, inkább mandula, itt tényleg csak a forma az amiben hasonlít a retro csokinkra. Kiváló alternatívát jelent a keksz helyett, remek lehetőség a maradék tojásfehérjék értelmes felhasználására. A gyerekeim imádják. Frissen melegen még puha, aztán kiszárad, és ropogós lesz.

Készülhet lisztből, vagy mandulalisztből, vagy a kettő keverékéből is.

Hozzávalók:

100g vaj

100g liszt (ez lehet mandulaliszt is 50, vagy akár 100%-ban)

100g porcukor (de lehet nagyon finom nádcukor is abból csak 75g)

4 tojásfehérje

½ vaníliarúd


 

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, majd a lisztet, és végül a tojások fehérjét egyenként. Az egész 6-7 percet vesz igénybe kézi robotgéppel. Ha kész van, egy nyomócsöves zsákba rakjuk, és egy szilikonlapra, vagy sütőpapírra egymástól 3 -4 cm távolságra 1cm x 5-6cm vastag tésztacsíkokat nyomunk, és 200C-ra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt megsütjük.

Nagyon sokáig elállhatna egy dobozban, de ez nálunk esélytelen. Pedig légmentes dobozban 1-2 hétig simán elvan. 

Építőkockaként is megállják a helyüket.

Egy éve: hideg paradicsompesztós tészta.

 

5 komment

Címkék: más édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr144528216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2012.05.21. 11:17:30

Ez sem spanyolviasz, első ránézésre - meg a tésztája alapján is - nekem ez ilyen nagyon vékonyka babapiskótának tűnik. Főleg, hogy tejjel kínálod.

czycza 2012.05.22. 12:11:00

Nekem tetszik. Lehet, hogy kipróbálom. :)

Isztranauta · http://www.isztranauta.hu/ 2012.05.22. 20:08:47

Jól néz ki. Bár én a magyar macskanyelvet is nagyon bírtam...

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.05.23. 12:09:50

@czycza: érdemes, jó szórakozást hozzá,
@Isztranauta: akkor te biztos emlékszel a formára, és sablon mintájára! :D

Hanna Kozári 2015.09.10. 18:46:40

Az az igazság, hogy ez a macskanyelv jobban hasonlít a "magyar" vagy inkább svájci macskanyelvre, mint a 'macskanyelvnek' elnevezett csokoládé. Ugyanis Gerbeaud Emil (svájci, a Gerbeaud cukrászda 2. tulajdonosa) talált ki egy hasonló vékony, babapiskóta alakú tésztából készült, csokoládé krémmel töltött, csokoládéba mártott csemegét. Finom lehetett...de sajnos mivel macerás elkészíteni, így ma már nem gyártják a cukrászdákban, sőt nem is tanítják a cukrászoknak :(
Viszont szeretnék újra feleleveníteni régi, szinte eltűnt recepteket és pont ezt az édességet kerestem, amikor rátaláltam erre a tésztácskára. Szóval köszönöm, biztosan ki fogom próbálni, hogy végül összehozzam az igazi macskanyelvet. :)
süti beállítások módosítása