Ennek a rebarbarasüti receptnek a mellékterméke a rebarbara limonádé, és a limonádé vodka is.
Úgyhogy igazán érdemes elkészíteni. Ma nem lesz rizsa , úgysem illene a rebarbarához.
Hozzávalók:
60g vaj
100g cukor
1 közepes tojás
2 ek rum
25g őrölt mandula
1tk sütőpor
125g liszt
A tésztát minimum 2-3órával a sütés előtt érdemes elkészíteni, de ha előző este készül, az még jobb. A vajat a cukorral keverjük habosra adjuk hozzá a tojást és a rumot. Keverjük össze a lisztet a mandulát és a sütőport, és szitáljuk a krémbe. Forgassuk össze, de semmiképpen ne gyúrjuk! Tegyük sütőpapírra, hajtogassuk a papírt a tésztára, és mehet a hűtőbe pihenni. A tészta rendkívül lágy, ha túlkeverjük összetömörödik, és kemény lesz, ha nem hűtjük törékeny és formázhatatlan.
A rebarbarához:
500g rebarbara
50g cukor
100ml víz
½ vanília kikapart belseje
A vizet a cukorral és a vaníliával tegyük fel főni, forraljuk egy percig, illetve amíg elolvad a cukor. A rebarbarát mosás után vágjuk 2 cm hosszú darabokra, és tegyük a szirupba. Ezt további 1 percig főzzük fedő alatt csendesen, majd zárjunk el alatt a lángot, és hagyjuk fedő alatt megpuhulni. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a rebarbara szétesik.
A krémhez:
500ml tej
50g keményítő
4 közepes tojás sárgája
1/2 vanília kikapart belseje
75g cukor
A tojássárgákat a cukorral keverjük össze, adjuk hozzá a keményítőt és a vaníliát, ezekkel is keverjük simára. A tej felét adjuk hozzá, a másik felét forrósítsuk fel, és öntsük hozzá a tojásos keveréket. Főzzük alacsony hőfokon kb. 5 percig folyamatos keverés közben.
Egy edény aljára tegyük a leszűrt rebarbarát. Erre öntsük rá a krémet, majd nyújtsuk ki a tésztát és tegyük a tetejére. Szurkáljuk meg egy hústűvel a tésztát.
180C-ra előmelegítettt sütőben 30 perc alatt készre sül.
Egy éve: kolbászos spárgasaláta
Utolsó kommentek