Megbízható minőségű, és összetételű kenyeret enni nem feltétlenül pénz, és lokalizáció kérdése, sokkal inkább odafigyelésé, és tervezésé. Ha tervezést időben kezdtük, és lakik az ablakban néhány fűszer is, akkor minden feltétel adott, egy jó kenyérhez.
Lehetne DNK kenyér is, csak azt sokan nem értik. A lassút viszont mindenki vágja. A DNK annyit tesz dagasztás nélkül készül, a lassú meg 12 órát jelent a hűtőben. Szinte mindent el is mondtam róla, illetve annyival kell kiegészítenem mindezt, hogy összekeverni is csak annyira kell, hogy összeálljon. Kenyérsütő nem kell hozzá, sütő igen, hűtő szintén, de ez azért szinte mindenhol van.
Kivéve Hugh zen barátnőjét, akiknél annyira frissen készül az étel, hogy még hűtőt se tartanak, és igen pont annyi, amennyit megesznek, így maradék sincs amit eltennének holnapig. Aki nem hiszi, az nézzen River Cottage-ot (Én és a zöldségeim 4.rész). Na ahhoz kell az előrelátás, nem a kenyérhez. Viszont ahhoz még én nem vagyok elég zen, sőt gyanítom sose leszek.
Majdnem azt mondtam, hogy milyen durva vállalkozás lenne hűtő nélkül élni, de aztán rájöttem, hogy ez csak a lebetonozott városban durva elképzelés, szerintem egy vidéki zöldben kivitelezhető lenne.
De ma a kenyér miatt gyűltünk itt össze, nem azért, hogy a természettel való eggyé válásról beszéljek.
Hozzávalók:
400g kenyérliszt
5 g por élesztő
1 ek zöldfűszer levél (bazsalikom, oregano)
½ tk só
375 ml hideg víz
A fűszereket vágjuk apróra, és keverjük össze a liszttel, a sóval és az élesztővel. Adjuk hozzá a vizet, és keverjük össze. Elég annyira, hogy összeálljon. Takarjuk le fóliával, és tegyük a hűtőbe 12 órára. Az élesztő szépen lassan elvégzi a dolgát.
Érdekes, hogy nálunk normál kereskedelmi forgalomban csak a Nagyititka -féle lisztből létezik kenyérliszt. Ha ez sincs éppen kéznél, akkor bioboltban érdemes sikért venni, ezzel lehet pótolni a hagyományos lisztek alacsony sikértartalmát. Speciális boltokban viszont vannak kimondottan kenyérlisztek is, amit alkalomadtán érdemes kipróbálni, mert óriási a különbség liszt és liszt között.
Ha türelemmel kivártuk a 12 órát, vegyük elő a hűtőből a tésztát, és borítsuk rögtön egy papírral bélelt jénaiba, vagy öntöttvas edénybe. Én megszórtam kukoricadarával, de csak a fíling kedvéért, ez elhagyható.Hagyjuk duplájára kelni normál hőmérsékleten, majd tegyük 200C-ra előmelegített sütőbe. Nekem 65 perc kellett a sütéshez, de +- 6-8 perc benne lehet az edény méretének és falának vastagsága függvényében.
A kenyérre semmi más nem kell csak vaj,vagy pár csepp olívaolaj, bár igazából anélkül is nagyon jó volt. És persze szendvicsnek is remek.
A fűszeren tetszés szerint lehet változtatni, mindenki legyen kreatív.
Egy éve: Hűű egy nagyon ütős saját parti ötlet dinnye salsával
Utolsó kommentek