Ellepett mindent a dinnye, én meg úgy éreztem magam mint Boribon a lufikat látva, azt se tudtam, melyiket szeressem, na ezért aztán megkíméltem magam a választás nehézségétől és három félét is tettem a kosaramba: pirosat, sárgát és zöldet.
Annyira könnyen jött az ötlet, és ahogy megfigyeltem, ezek a könnyen jött ötletek jellemzően jól sikerülnek. Szokás szerint ódákat kellene zengenem a színekről, de most inkább az illatokra hívnám fel a figyelmet. A dinnyék, a hozzá használt citrom, és végül a menta, meg a citromfű levél..., hát jajj. Leírhatatlan. A legvégére hagytam az ízeit, mert arról viszont hosszasan szeretnék írni, de nem teszem, mert sose jutnánk a végére, meg nekem ma még dolgoznom is kell, nem ülhetek itt egész nap, de nagyon kellemes felidéznem az élményt. Friss, könnyű, üde, de telt ízű, szerintem nagyot lehet vele virítani a legközelebbi vendégvárásnál. Persze azok a szerencsések, akik minden nap ehetnek édességet, azok nyugodtan kattanjanak rá kedd délután is.
A fotók közeliek, és ezért kicsit nagyobbnak mutatják a sütit mint amekkora, és a dinnyék sem olyan csinosak, mint a valóságba. Ezért ne tévesszen meg benneteket a kép, a dinnyekockákat 0,5 centis oldalhosszúságúakra vágjátok.
Hozzávalók:
1 cs réteslap
100 g mascarpone
1,5 ek agave szirup, vagy kicsit több méz
dinnye: Cantaloupe (kívül sárga, belül zöld), Galia (kívül zöld, belül narancs) és görögdinnye
citrom
menta és citromfű levél
vaj a réteslapok kenéséhez
szirup (bodza) a citrom főzéséhez
A dinnyéket fél centis kockákra vágjuk. A citromot fél centis karikákra vágjuk, és egy kevés szirupban megfőzzük. A megfőtt citrom levét a dinnyékre csavarjuk, a megmaradt héjat felvágjuk és a dinnyékhez keverjük.
A réteslapokat 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk, és olvasztott vajjal megkenve 3 réteget rakunk egymásra úgy, hogy minden réteget 45 fokban elforgatunk egymáson. Tegyük olyan sütőformába, ami kerek aljú és aminek van oldala, hogy a szélek fölfelé állva süljenek meg, a kosárforma elérése érdekében. Itt legyetek kreatívak, lehet ez kis salátás tál, kávéscsésze, muffin forma. Nekem van egy tartlett sütőformám, teflonos, én azt használtam. A sütőt 220 C-ra melegítettem, és néhány perc alatt aranyszínűre sütöttem.
A mascarponét az agave sziruppal összekevertem, és kb 1 teáskanálnyi adagokat tettem a réteskosarakba. (ezt nyilván a kosarak méretének függvényében változtassuk) A mascarponék tetejére kb egy evőkanálnyi dinnyemixet raktam, a tetejére pedig rászórtam a mentát és a citromfüvet. Ezt egyébként bele is keverhetjük a citromos dinnyébe.
Élvezkedjetek ti is!
Utolsó kommentek