Abba a kivételesen szerencsés helyzetbe kerültem, hogy beléphettem a Nobilis Pálinkafőzde szent falai közé, megnézhettem a gyümölcsöst, a főzdét, a főzőmestert, és a pálinkákat is.
Ez egy olyan hely, aminek nincs is igazán címe, csak helyrajzi száma, és már ettől nagyon bizakodó lettem, mert ez azt jelenti, hogy csend, békesség, és jó levegő vár. Így történt: egy szépen gondozott birtokot és egy nagy csarnokszerű épületet találtunk a megadott koordinátákon. Amikor beléptünk az épületbe, mámorító illatfelhőben találtuk magunkat, és arra gondoltam, hogy ez megunhatatlan lehet. Nóra, a Nobilis Pálinkák kereskedelmi vezetője sietve leszögezte, hogy ez még semmi, amikor nagyüzemben megy a főzés, akkor kellene csak illatolni, mert az az igazi.
Olyan, mint egy gyógyszergyár. És valóban, mindkét értelemben, mert a pálinka kis mértékben orvosság is, ugye? Nagyban meg gyógyszer, de ezt hagyjuk is, a tisztaság is erre engedett következtetni, hogy itt bizony orvosság készül.
A leginkább lenyűgöző számomra mégis az volt, ahogy a főzőmester, Joe kezében tartja a gyártást. Óriási gyümölcs ültetvényük van, amiről szerencsés esetben a szüretet követően pazar pálinka készül. Ez a legideálisabb, mert Joe szerint abból a gyümölcsből lesz a legjobb pálinka, ami a fáról leszedve perceken belül kerül feldolgozásra. Ehhez biztosított is minden feltétel, mert az előkészítő csarnokrész egy nagy garázskapuval gyakorlatilag a gyümölcsfák lábánál nyílik. Joe maga vizsgálja a termést nap mint nap, és amikor int, kezdődik a szüret mert hogy Ő gyümölcs gazdálkodást is kitanult édesipari mérnök.
A gyümölcsfák ott érnek véget, ahol a csarnok kezdődik, nem kell sokat utazniuk
Ha azonban valamilyen okból kifolyólag nem tartja megfelelőnek a gyümölcs minőségét, akkor más helyekről szerzik be az alapanyagot, de minden esetben Joe vizsgálja meg a szedés előtt a termést, és bólint rá, vagy keres tovább. A szedés és a feldolgozás megkezdése között nem telhet el több idő, mint pár óra, de állítólag már a fél napnál nagyon méltatlankodik. Szeretem az ilyen hozzáállást. A minőség záloga ugyanis az Ő maximalizmusa.
Nem csak a bevált és közkedvelt gyümölcsökből főznek, hanem igyekeznek megtalálni a legszebb, és legjobb gyümölcsöket, és abból készíteni az újfajta párlatokat, így lett a tavaly világbajnok (World Spirits Award Gold) a birsalma és úgynevezet dupla Champion a feketeribizli pálinka, illetve igyekeznek a kapacitást a legteljesebb mértékben kihasználni, így kísérleteznek másfajta alapanyagokkal is.
Telnek a palackok
Idén a tervek szerint négy új terméket vezetnek be: szőlőt, almát, és egy újfajta ágyas pálinkát is, illetve készülhet akár egy nem gyümölcspárlat is, de ezt az elképzelést pillanatnyilag még 100 lakat alatt őrzik.
Térjünk viszont ki a szőlőpálinkára. A szőlőpárlat, amit a Nobilis tervez idén készíteni, nem azonos az olaszok által főzőtt Grappával, az ugyanis törkölyből készül, és cukrozzák, vagy cukrozhatják is, valójában az egy koktél, míg ez a szőlőpálinka színtiszta muskotály párlat lesz. Vigyázat, már megint a tisztaság a leghangsúlyosabb, meg persze az aroma!
Szeretem, hogy a pálinka végre hosszú idő után fényt, rangot, és az őt megillető csillogást is megkapta, és trendi lett. A Nobilisnak volt egy remek marketing húzása is: amikor az EU Elnökségünk idejére a repülőtéri diplomata váróban felállított egy kóstoló automatát. Ez az automata akkora sikert aratott, hogy mind a politikusok, mind pedig a sajtó a csodájára járt az eseménynek.
Erről van szó. Kicsit más dimenzióban tűnik fel az ital. Fekete, letisztult, egyszerű, modern, csillogó, és sokat ígérő, pont, mint a pálinkáik. ( Szerintem egy fejet is pont alá lehet hajtani, és a pohár kiktatásával gyakorlatilag infúzióként csöpögtetni is lehet, de nem mertem kipróbálni, mert nagyon komolytalan lett volna)
Az főzde szerencsére minden téren növekszik, és most végre egy olyan hiánypótló fejlesztést végeznek, ami nekünk érdeklődőknek ajándék csak igazán. Túravezetés, kóstolás, vetítés, a technológia bemutatása és az a csodálatos illat fogja várni mindazokat, akiknek a nagypapája nem főzött otthon pálinkát, így nem tudják, hogy is megy ez. Ehhez persze előbb el kell készülnie, de végre lesz ilyen.
Ha elhisszük Jamie Olivernek, és Hugh Fearnleynek, hogy a boldog állat húsa finomabb és egészségesebb, akkor ez a pálinkára is igaz kell, hogy legyen. Főleg erre. Békesség, boldogság, profizmus árad a gyümölcsösről és az üzemről is, csak ezt rejtheti az itt készült pálinka is.
Ez a pálinka csak boldog lehet, meg az is, aki issza. Igyatok Ti is magyar pálinkát. Ha már.
Utolsó kommentek