HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Pálinka-dal

2012.06.08. 12:05 :: sajtosbrokkoli

 

Abba a kivételesen szerencsés helyzetbe kerültem, hogy beléphettem a Nobilis Pálinkafőzde szent falai közé, megnézhettem a gyümölcsöst, a főzdét, a főzőmestert, és a pálinkákat is.

nob 072.jpg

Ez egy olyan hely, aminek nincs is igazán címe, csak helyrajzi száma, és már ettől nagyon bizakodó lettem, mert ez azt jelenti, hogy csend, békesség, és jó levegő vár. Így történt: egy szépen gondozott birtokot és egy nagy csarnokszerű épületet találtunk a megadott koordinátákon. Amikor beléptünk az épületbe, mámorító illatfelhőben találtuk magunkat, és arra gondoltam, hogy ez megunhatatlan lehet. Nóra, a Nobilis Pálinkák kereskedelmi vezetője sietve leszögezte, hogy ez még semmi, amikor nagyüzemben megy a főzés, akkor kellene csak illatolni, mert az az igazi.

Olyan, mint egy gyógyszergyár. És valóban, mindkét értelemben, mert a pálinka kis mértékben orvosság is, ugye? Nagyban meg gyógyszer, de ezt hagyjuk is, a tisztaság is erre engedett következtetni, hogy itt bizony orvosság készül.

nob033.jpg

A leginkább lenyűgöző számomra mégis az volt, ahogy a főzőmester, Joe kezében tartja a gyártást. Óriási gyümölcs ültetvényük van, amiről szerencsés esetben a szüretet követően pazar pálinka készül. Ez a legideálisabb, mert Joe szerint abból a gyümölcsből lesz a legjobb pálinka, ami a fáról leszedve perceken belül kerül feldolgozásra. Ehhez biztosított is minden feltétel, mert az előkészítő csarnokrész egy nagy garázskapuval gyakorlatilag a gyümölcsfák lábánál nyílik. Joe maga vizsgálja a termést nap mint nap, és amikor int, kezdődik a szüret mert hogy Ő gyümölcs gazdálkodást is kitanult édesipari mérnök.

nob 092.jpg

A gyümölcsfák ott érnek véget, ahol a csarnok kezdődik, nem kell sokat utazniuk

Ha azonban valamilyen okból kifolyólag nem tartja megfelelőnek a gyümölcs minőségét, akkor más helyekről szerzik be az alapanyagot, de minden esetben Joe vizsgálja meg a szedés előtt a termést, és bólint rá, vagy keres tovább. A szedés és a feldolgozás megkezdése között nem telhet el több idő, mint pár óra, de állítólag már a fél napnál nagyon méltatlankodik. Szeretem az ilyen hozzáállást. A minőség záloga ugyanis az Ő maximalizmusa.

Nem csak a bevált és közkedvelt gyümölcsökből főznek, hanem igyekeznek megtalálni a legszebb, és legjobb gyümölcsöket, és abból készíteni az újfajta párlatokat, így lett a tavaly világbajnok (World Spirits Award Gold) a birsalma és úgynevezet dupla Champion a feketeribizli pálinka, illetve igyekeznek a kapacitást a legteljesebb mértékben kihasználni, így kísérleteznek másfajta alapanyagokkal is.

nob 043.jpg

 Telnek a palackok

Idén a tervek szerint négy új terméket vezetnek be: szőlőt, almát, és egy újfajta ágyas pálinkát is, illetve készülhet akár egy nem gyümölcspárlat is, de ezt az elképzelést pillanatnyilag még 100 lakat alatt őrzik.

Térjünk viszont ki a szőlőpálinkára. A szőlőpárlat, amit a Nobilis tervez idén készíteni, nem azonos az olaszok által főzőtt Grappával, az ugyanis törkölyből készül, és cukrozzák, vagy cukrozhatják is, valójában az egy koktél, míg ez a szőlőpálinka színtiszta muskotály párlat lesz. Vigyázat, már megint a tisztaság a leghangsúlyosabb, meg persze az aroma!

Szeretem, hogy a pálinka végre hosszú idő után fényt, rangot, és az őt megillető csillogást is megkapta, és trendi lett. A Nobilisnak volt egy remek marketing húzása is: amikor az EU Elnökségünk idejére a repülőtéri diplomata váróban felállított egy kóstoló automatát. Ez az automata akkora sikert aratott, hogy mind a politikusok, mind pedig a sajtó a csodájára járt az eseménynek.

nob086.jpg

 

Erről van szó. Kicsit más dimenzióban tűnik fel az ital. Fekete, letisztult, egyszerű, modern, csillogó, és sokat ígérő, pont, mint a pálinkáik. ( Szerintem egy fejet is pont alá lehet hajtani, és a pohár kiktatásával gyakorlatilag infúzióként csöpögtetni is lehet, de nem mertem kipróbálni, mert nagyon komolytalan lett volna)

Az főzde szerencsére minden téren növekszik, és most végre egy olyan hiánypótló fejlesztést végeznek, ami nekünk érdeklődőknek ajándék csak igazán. Túravezetés, kóstolás, vetítés, a technológia bemutatása és az a csodálatos illat fogja várni mindazokat, akiknek a nagypapája nem főzött otthon pálinkát, így nem tudják, hogy is megy ez. Ehhez persze előbb el kell készülnie, de végre lesz ilyen.

Ha elhisszük Jamie Olivernek, és Hugh Fearnleynek, hogy a boldog állat húsa finomabb és egészségesebb, akkor ez a pálinkára is igaz kell, hogy legyen. Főleg erre. Békesség, boldogság, profizmus árad a gyümölcsösről és az üzemről is, csak ezt rejtheti az itt készült pálinka is.

nob 066.jpg

 

Ez a pálinka csak boldog lehet, meg az is, aki issza. Igyatok Ti is magyar pálinkát. Ha már.

Szólj hozzá!

Címkék: pálinka csacskamacska zongorázok Nobilis

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr244573383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása