Szerintem ez volt az idei utolsó eper, aligha érik már. Cserébe viszont nagyon-nagyon jóízű volt. Az amerikai, angol háztartások kedvelt reggeli (tízórai, uzsonna) eledele a mindenféle „scone”.Ha beütitek a scone-t a google fordítóba, azt mondja: főnév, jelentése lángos, kalács.
Ez azért érdekes,mert sem a kalácsra, sem a lángosra nem hallottam még a scone szót használni, de ez így jól is van, mert aligha helyes két ennyire különböző ételt azonosképpen hívni, és mert a scone jellemzően háromszög alakú, önállóan sütött süti szerű reggeli étel. Rengeteg változata ismert, ami általában jellemző rá, hogy akár magában, akár mint egy zsömle is értelmezhető, lehet félbevágni, vajazni, lekvárt vagy sajtot rakni bele.
Őszintén mondom, soha nem sütöttem még sconet, mert nem találtam hozzá igazán szimpatikus receptet, mindegyikkel volt már ránézésre bajom, de ez nagyon klassznak tűnt, és nem tévedtem. Persze nem is néz ki úgy, mint a klasszikus scone, de ezért is tetszett meg annyira. Csodafinom. Nem száraz, de nem zsíros, ami nagy könnyebbség, inkább krémes, mint nedves, alig van benne cukor, az is barna nád, és a tészta maga egy nagyon kellemes állagú semleges ízű alig édes alap, a gyümölcs ezért nagyos szépen kiemeli az egészet.
Hozzávalók:
300g liszt
2 tk barna nádcukor + 1/2tk
1cs sütőpor
¼ tk só
100g vaj
250g eper
2 ek bazsalikom
120 ml kókusztej koncentrátum*+ 1 ek
2 tojás
A vajat a liszttel sütőporral, sóval késes mixerben összemorzsoljuk, ha ez nincs, akkor gyorsan, hideg kézzel morzsáljuk össze. Ha mixerben keverjük, akkor belemehet a cukor is, ha kézzel akkor viszont a folyadékokhoz tegyük majd. Az epret vágjuk nyolcadokra, és a bazsalikomot vágjuk apróra, majd mindkettőt tegyük a lisztbe, forgassuk össze finoman. A tojást villával verjük fel, a kókusz tejel keverjük össze, ha még a cukrot sehova nem tettük, ebbe a keverjük bele, és keverjük össze finoman a lisztes keverékkel.
Egy sütőpapírra rakjuk ki a tésztát, és kézzel egyengessük kör alakúra 1.5-2 cm vastagságúra. A maradék kókusztejjel kenjük meg, szórjuk meg a maradék cukorral, és nedves késsel vágjuk cikkekre. 205C-ra előmelegített sütőbe 15-20 perc alatt süssük meg.
Langyosan, vagy hidegen, sőt másnap is nagyszerű. Szerintem ebbe nem kell sem vaj, sem sajt, sem lekvár. Nagyon fogjátok szeretni ha megsütitek.
* a kókusztejet ne rázzátok össze, csak a felső sűrű részre van szükség, vagy lehet kapni kókusztej koncentrátumot is, az ez a sűrű része, akkor nem kell szedegetni kanállal.
Egy éve: zeller majonézes hal lila krumplival
Utolsó kommentek