HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Alma Zserbó Legény Józseftől 1965-ben

2012.07.19. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Ebben az évben Legény József, az alma zserbó receptjével örvendezteti meg a lányát, aki Zebegényből a Fővárosba költözött, és nevelgeti József unokáját, a csillogó tekintetű Beát.

Nem csak a receptet küldi, a papír értékes, a család fontos, telefonnak meg híre hamva sincs, így a szabad felületet kihasználva pár személyes sort , nélkülözhetetlen információt is ír a szabad helyre.

alma zserbó 004.jpg

Józsefről az is kiderült hogy pontos, precíz ember, ez az írásból is látszik, Ő vezeti a családi recepttár gyűjteményt, maga írja gyönyörű betűivel a családi recepteket, mert a felesége Legény Józsefné bizony sokkal csúnyábban, olvashatatlanul vetné papírra, akkor meg mi értelme az egésznek? Józsefnek az ízlése is remek lehet, hiszen saját tanácsként odaírja: A gúzt* nem fontos rátenni, ha nem akarod, akkor csak porcukorral kell meghinteni. Egyetértek vele, szerintem is jobb anélkül. Sőt, igazából csak anélkül jó. Legény Józsefről azt is tudni lehet, hogy szerette az operát is. Zebegényből járt az előadásokra, egy baj volt csak, nem mindig tudott haza vonatozni , mert néha sokáig tartott az előadás. Ilyenkor Lányához, vejéhez, és csillogótekintetű unokához ment. Ezt szinte soha nem tudták előre, és mivel kaputelefon sem volt, ezért néha arra ébredt a család, hogy a nagypapa: Legény úr, az ablak alatt kiabál, vagy kavicsot dobálgat, hátha felébred valaki és beengedi a másnap reggeli vonat indulásig. Ilyenkor, mivel senki nem számított József látogatására, felbolydult az alvó család, a fekhelyeket átrendezték, hogy mindenkinek legyen helye, Bea Anyukája ágyneműt húzott, majd megpróbáltak gyorsan visszaaludni, mert másnap mindenki dolgozott.

alma zserbó 017.jpg

Egy egész receptkönyvet kaptam Beától, az akkor még kislánytól, ma már nagylánytól, aki történetekkel is megörvendeztetett, és volt oly kedves kis időre nekem adni az eredeti könyveket. Köszönöm Bea, hogy megengeded a családi emlékeid megosztásást másokkal is.

alma zserbó 009.jpg

Most átírom az eredeti szöveget, úgy ahogy Legény József is tette:

Alma Zserbó

30dkg porcukor, 2 egész tojás, 6 dkg vaj ezt habosra keverjük, adunk bele 30dkg hámozott reszelt almát, 30dkg lisztet, 1 sütőport, az egészet jól kikeverjük, jól zsírozott és morzsázott tepsibe sütjük**.

Gúz: 2 kávéskanál kakaót 6 dkg cukrot, 3 kávéskanál feketekávét megfőzünk, ha püfög levesszük, és 6 dkg vajjal jól elkeverjük. Ha a tészta kihült, akkor a grízt langyosan rákenjük.

A gúzt nem fontos rá tenni, ha nem akarod akkorcsak porcukorral meghinteni.

Hétfőn ha jövök a Beához, hagyál kóstólót hogy sikerült-e.Az anyagot, amennyi volt azt elküldtük. Az anyu Hétfőn megy Korházba.

Csókolunk.

Szüleid

alma zserbó 010.jpg

*ma inkább máznak hívjuk

**185C-on sütöttem, kb 30 percig, de én fél adagot, az egész 40 -45 perc is lehet

Nektek is van generációkon átívelő megbarnult pecsétes szakácskönyvetek?

Egy éve: Ricottás töltött paradicsom

7 komment · 1 trackback

Címkék: gyümölcsös hagyományőrzés csacskamacska zongorázok

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr234665322

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.19. 10:57:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avissi 2012.07.19. 17:59:18

Finom süti!
(Talán nem is gríz az a máz, hanem gúz - habarcsot, ilyesmit jelent eredetileg. Sütésben nem vagyok túl jó, de kéziratolvasás volt a szakmám :-)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.07.19. 18:13:27

@avissi: Aztakutyamindenit! Igazad van! Esküszöm soha nem hallottam ezt a szót ezelőtt, és simán gríznek olvastam. (annak volt értelme) Kicsit olyan volt ez mint a legnagyobb gyerekem, aki szemöldök helyett szemköldököt , sziámi cica helyett meg szalámi cicát mondott sokáig, mert szerinte annak volt csak értelme.
Leköteleztél , köszönöm, és mindjárt javítom is.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.07.19. 18:19:47

@avissi: És elmondod mit csinál és hol egy kéziratolvasó?

avissi 2012.07.20. 08:50:05

@sajtosbrokkoli: bölcsészkaron levéltár szakot végeztem (negyven éve...) - ott tanultunk írástörténetet, latin és német iratolvasást. aztán levéltárban dolgoztam, zömmel 1848 előtti iratanyagban. Egy kicsit azért hiányzik a papírszag, az időutazás, a kukkolás régmúlt emberek dolgaiba, dehát minden dalnak vége van egyszer. Önálló hobbi-kutatáshoz már nincs se energiám, se türelmem. Blogot olvasok :-)
Csuda aranyosak a gyereked szófejtései!
Zsuzsa

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.07.20. 10:02:57

@avissi: Igazad van, blogot olvasni is kukkolás, de amig van aki tereget, addig élvezni kell a lehetőségét a teregetett ruha/szennyes kukkolásának.

narmer 2012.07.20. 15:02:52

Kb. harminc évvel ezelőtt felkértek, hogy egy üres szakácskönyvhöz írjak bevezetőt.Ez lett az Én szakácskönyvem. Nekem is van.Eredetileg üres lapok voltak benne, most csordultig van kivágott, beragasztott, inenn onnan szerzett ( Nők lapja, Rakéta, fakanál,barátok, barátnők, kollégák által kézzel írt, régi naptárok hátulján ajánlgatott ételek ) recept gyüjteményével.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.07.20. 16:36:45

@narmer: Remek ötlet. Nem sejtetted? És hogy fognak majd egyszer örülni az unokák!
süti beállítások módosítása