Már hetek óta készültem erre az ételre, de valahogy sosem jutottam el odáig. Aztán jött a csendes hétvége, ráadásul Marcsi és Kati is jött hozzám látogatóba, úgyhogy gondoltam a nagy melegben egy melegen és hidegen egyaránt választható étel, amit ha köret nélkül eszünk szinte kalóriamentes, és még ebédnek sem számít tökéletes lesz. Bizony hogy. Az lett.
Az eredeti ajánlás szerint a a hozzávalókat turmixolni kell, amit már akkor sejtettem, hogy nekem nem jön be, mert nem szeretem a nagyon puha, pürés, egynemű és állagú ételeket. Így aztán javasolom a hasonló ízlésűeknek, hogy vagy egyáltalán ne turmixoljatok, vagy csak a felét, és a zöldségek másik felét darabosan keverjétek. Nekem az volt a szerencsém, hogy maradt még a darabos zöldségből, így azt mellé tettem, és máris megvolt az egyneműség megtörése. Az íze nagyon finom.
Kati egy teljesen jogos kérdéssel hozakodott elő, amikor evés előtt megkóstólta a sütésből kimaradt tölteléket: -Minek ezt megsütni? Tényleg jó ötlet, gyakorlatilag egy szendvics is simán elkészíthető ezzel. Mármint pirítósra gondoltam rátenni.
Hozzávalók:
4 paradicsom
1 kis padlizsán
1/2 kicsi lilahagyma, vagy ennyi póré
olivaolaj
125 g ricotta
50g finom zsemlemorzsa
1 nagy tojás
2 ek petrezselyem, 1-1 bazsalikom és oregánó apróra vágva
3+1 ek pecorinó sajt reszelve
só , bors
A paradicsomokat félbe végjuk, és a közepüket kivesszük egy tálba ,később még kelleni fog! A félbevágott paradicsomok belsejét sózzuk, és arccal lefelé fordítjuk, hogy a nedvesség kijöjjön belőle. A hagymát finomra vágjuk, és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kis kockára vágott padlizsánt, sózzuk borsozzuk. A paradicsomból kivett magot lét és húst a padlizsánhoz adjuk. Amikor minden puha, levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Ennél a pontnál lehet ledönteni, hogy az összes zöldséget, vagy csak a felét turmixoljuk e. Mindenesetre most a zöldségeket a ricottával és a tojással,zsemlemorzsával turmixoljuk, aztán keverjük bele a fűszereket és a sajtot. Ha szükséges, még most lehet sózni, borsozni.
A paradicsomokat töltsük meg. A tetjét szórjuk meg morzsával és sajttal, és spricceljük meg olajjal. Kb 30 perc alatt megsült 200C-on. Zöldpaprikát apróra vágtam, sóztam, olajjajjal és citrommal meglocsoltam, ezt adtam hozzá, meg a képhez, hogy szép legyen .
Utolsó kommentek