HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Limited edition: Olympic Earl Grey jam

2012.08.02. 15:00 :: sajtosbrokkoli

Olimpia ihlette angol, teás lekvárt készítettem limitált kiadásban magamnak, de más is megteheti, aki szeretne télen is az olimpiára emlékezni.

teás szilvalekvár 011.jpg

A tea nagyon angol, az Earl Grey meg még inkább. Talán kevesen tudják, de egy illóolajtól kapja a jellegzetes ízét ez a fekete tea, méghozzá a bergamott-tól. Angliai éttermekben sokszor feltűnik ízesítőként, a legváltozatosabb formában. Én legutóbb egy Earl Grey mousse-t ettem, remek volt.

Rakják szószokba, és gyümölcsökhöz is, de füstölnek is rajta akár húst, akár gyümölcsöket, pl. körtét. Ha belefőzik valamibe, azt nemes egyszerűséggel teszik, belelógatják a filtert a bármibe, amit éppen főznek, majd amikor késznek nyilvánítják, kiveszik. Én is így tettem a szilvával. Az egyetlen amire érdemes odafigyelni, az a mennyiség, és a forralás ideje. Pont mint a teánál, van aki erősen, igazán feketén szereti, és van aki csak éppen hogy áztatja a filtert.

teás szilvalekvár 001.jpg

Nem tudom megmondani ennek a szilvafajtának a nevét, ami nagyon viaszos, kék héjú, belül pedig szinte zöld, de legalábbis sárgászöld, még akkor is amikor érett. Ebből készült a lekvár. Mivel a teában levő bergamott egy citrusféléből nyert olaj, ebbe is gondoltam némi citrust, és kipróbáltam naranccsal, illetve citrommal is,és nem tudom eldönteni melyik finomabb. Nyilvánvalóan a citromos savanyúbb, a narancsos kevéssé, de megkockáztatom, hogy a narancsnak a héjából is lehetne bele reszelni, elbírná.

teás szilvalekvár 010.jpg

Hozzávalók:

800g szilva (magozva)

140g cukor

1 rúd fahéj

1 ek citrom, vagy 1/2 narancs leve

3 Earl Grey teafilter

teás szilvalekvár 003.jpg

A szilvát mossuk, magozzuk, és a felezett szilvákat lelocsoljuk a narancs, vagy citrom levével, majd megszórjuk a cukorral belerakjuk a fahéjrudat és félrerakjuk egy órára. Ha levet eresztett, mehet a tűzre, és sokszori kevergetés mellet addig főzzük, amíg a rostok kezdenek szétesni, a gyümölcshús levált a héjáról, és a színe is egyenletes lilás bordós. A filtereket lógassuk bele, és főzzük további 6-8 percig.

Ha előkészítettük a z üveget, akkor már lehet is tölteni őket.

A narancsosnál azt is kipróbáltam, hogy botmixerrel szétzúztam a gyümölcsöket, de attül kicsit felhígult, így azt vissza tettem főzni, hogy veszítsen a víztartalmából és sűrűsödjön, de akkor már folyamatosan kevertem.

Szólj hozzá!

Címkék: szilva gyümölcsös dzsem főzök édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr954692390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása