Olimpia ihlette angol, teás lekvárt készítettem limitált kiadásban magamnak, de más is megteheti, aki szeretne télen is az olimpiára emlékezni.
A tea nagyon angol, az Earl Grey meg még inkább. Talán kevesen tudják, de egy illóolajtól kapja a jellegzetes ízét ez a fekete tea, méghozzá a bergamott-tól. Angliai éttermekben sokszor feltűnik ízesítőként, a legváltozatosabb formában. Én legutóbb egy Earl Grey mousse-t ettem, remek volt.
Rakják szószokba, és gyümölcsökhöz is, de füstölnek is rajta akár húst, akár gyümölcsöket, pl. körtét. Ha belefőzik valamibe, azt nemes egyszerűséggel teszik, belelógatják a filtert a bármibe, amit éppen főznek, majd amikor késznek nyilvánítják, kiveszik. Én is így tettem a szilvával. Az egyetlen amire érdemes odafigyelni, az a mennyiség, és a forralás ideje. Pont mint a teánál, van aki erősen, igazán feketén szereti, és van aki csak éppen hogy áztatja a filtert.
Nem tudom megmondani ennek a szilvafajtának a nevét, ami nagyon viaszos, kék héjú, belül pedig szinte zöld, de legalábbis sárgászöld, még akkor is amikor érett. Ebből készült a lekvár. Mivel a teában levő bergamott egy citrusféléből nyert olaj, ebbe is gondoltam némi citrust, és kipróbáltam naranccsal, illetve citrommal is,és nem tudom eldönteni melyik finomabb. Nyilvánvalóan a citromos savanyúbb, a narancsos kevéssé, de megkockáztatom, hogy a narancsnak a héjából is lehetne bele reszelni, elbírná.
Hozzávalók:
800g szilva (magozva)
140g cukor
1 rúd fahéj
1 ek citrom, vagy 1/2 narancs leve
3 Earl Grey teafilter
A szilvát mossuk, magozzuk, és a felezett szilvákat lelocsoljuk a narancs, vagy citrom levével, majd megszórjuk a cukorral belerakjuk a fahéjrudat és félrerakjuk egy órára. Ha levet eresztett, mehet a tűzre, és sokszori kevergetés mellet addig főzzük, amíg a rostok kezdenek szétesni, a gyümölcshús levált a héjáról, és a színe is egyenletes lilás bordós. A filtereket lógassuk bele, és főzzük további 6-8 percig.
Ha előkészítettük a z üveget, akkor már lehet is tölteni őket.
A narancsosnál azt is kipróbáltam, hogy botmixerrel szétzúztam a gyümölcsöket, de attül kicsit felhígult, így azt vissza tettem főzni, hogy veszítsen a víztartalmából és sűrűsödjön, de akkor már folyamatosan kevertem.
Egy éve: Fügés rétes bodzazslés mascarponéval , dinnyelimonédé és vodka , csacskamacska: fügés esetem a hajléktalannal
Utolsó kommentek