A látszat csal. Ez tényleg kuglóf, csak kerek formában sütöttem. Olyan csodásan passzol a birsalmasajttal, hogy nem is értem eddig hogy nem jutott eszembe ez a variáció. Egyébiránt az eredetileg aranymazsolával készült változat is nagyon finom, de a birssel igazán ütős lesz.
Mostanában többször eltűnődtem azon, hogy az milyen arányban áll egymással egy desszert, édesség süti elkészítésére fordított energia, illetve a felhasznált anyagok egyszerűsége, és a végeredmény maga. Két hete már, hogy készítettem egy nagyon egyszerű kefires almás sütit, amiről gyanítottam, hogy nem fogom szeretni, de egyrészt rémesen egyszerű volt, ami igen csábító, illetve a fotó is annyira szép, és rusztikus volt, hogy hagytam az érzelmeimet felülkerekedni a józan eszemen. Erika szerint nagyon finom volt, szerintem meg simán igénytelenül szar volt, és úgy jellemeztem, hogy pont annyit adott, mint amennyi energiát én beleraktam. Közel semmit. Viszont utólag azt is sajnáltam.
De aztán itt van ez a ricottás kuglóf, ami nem sokban különbözik az előbb említett almástól a belé fektetett energia szempontjából, viszont az alapanyagok drágábbak, és jobbak, és bizony ez bőven meglátszik a végeredményen, illetve gyakorlatilag össze sem hasonlítható a kettő egymással . A ricottás birsalmás kuglóf zseniális, könnyű, zamatos, élvezetes, a kefires cucc meg ugye...
Nem tudom, hogy ez csak az én ízlésemnek köszönhető, vagy ez tényleg így van e, de vagy az egyszerű alapanyagokhoz alkalmazkodva az elkészítést kell bonyolulttá tenni, és sok időt beletenni, vagy egyszerű elkészítés, de jobb alapanyagok szükségesek. Rengeteg példát tudnék felsorolni. Ám kíváncsi lennék, hogy osztja e valaki a véleményem. Viszont addig is jöjjön a recept.
Hozzávalók:
100g cukor
120g vaj
½ rúd vanília belseje
3 tojása
440g ricotta
1 narancs héja
200g liszt
1 tk sütőpor
birsalmasajt
A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a reszelt narancshéjat, a vaníliát, végül a ricottát. Ha kellemesen habos és könnyű az eredmény, hozzáadhatjuk a sütőporos lisztet is. A birsalmasajtot kis kockákra vágjuk, és lisztbe forgatjuk, hogy ne ragadjanak össze, majd óvatosan belekeverjük a tésztába. Egy ekkor adagba kb egy nagy maroknyi birsalma kockára van szükség, őszintén szólva nem mértem le, de talán 200 g lehet.
Vajazott lisztezett formában 190C-on süssük kb 40 percig.
Egy éve: Országtorta macaroon 2012, Szilvás pitetorta , Ajvár
Két éve: Zabszem, Kolbásszal sült kukoricakenyér, Chilis ananász
Utolsó kommentek