HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Szilvás Tart Tatin

2012.09.03. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Az egyik leghíresebb francia édesség. Kétbalkezesség, kaland, vadászat, ipari kémkedés fűződik a Tart tatinhoz. Több legenda él sose fog kiderülni melyik az igazi.

szilvas tart tatin 020.jpg

A torta eredetét illetően a legnépszerűbb sztori a Carolina és Stephine Tatin nővérek nevéhez fűződik. A testvérek a gyönyörű Loire völgyben, egy vidéki kisvárosban Lamotte-Beuvron-ban vezették a tulajdonukban álló, cseppet sem meglepő nevű Tatain Hotelt.1888-ban. Stephine, az idősebb nővér dolgozott a konyhában, mivel főzni remekül tudott, ám a vendégekhez nem volt túl kedves, nemigen értett hozzájuk. Specialitása egy karamellizált almatorta volt, ropogósra sült tésztán. A vadászati szezon közepén jártak, a szállóvendégek zsúfolásig töltötték a szállodát, és éhesen tértek haza a vadászatból. Stephine a kemencébe készült rakni a sütit, amikor valamit elbénázott, és fejre ejtette az almás tésztát. Ám nem csüggedt, sőt más választása se nagyon maradt, megsütötte, visszafordította, majd pedig a még meleg, ám furcsa küllemű sütit feltálalta. Szerették.

szilvas tart tatin 019.jpg

Igazi karrierje akkor kezdődött, amikor a híres párizsi Maxim tulajdonosa tudomást szerzett a tortáról, és úgy döntött megszerzi a receptet. Csakhogy, a nővérek nem akarták maguktól adni. De az élet ennél fájdalmasabb, már akkor is azé volt az információ, akié a több pénz is. Így került a Tatin Hotelbe új kertész, aki a vénkisasszony bizalmába férkőzött. A recept csakhamar a kertész illetéktelen kezei közé került, majd a Maxim konyhájára, ahonnan világhódító útra indult.

Stephine vénkisasszony maradt, miként a nővére is. Gyerekek híján egy receptet hagytak örökül a világnak.

szilvas tart tatin 013.jpg

Angol nyelvterületen „upside down cake”-nek hívják az összes ilyen fejre fordított tortát, és nem érzik szentségtörésnek a bármilyen gyümölcs használatát. Én is így voltam vele. A gyümölcsös rész kicsit más mint az eredeti, de a tészta része stimmel.

45g vaj

80g barna nádcukor

4 tk sárgabarackbarack jam

4 óriás ( barack méretű) szilva

½ citrom leve

Tésztához:

310g liszt

160g vaj

80g porcukor

1 kk sütőpor

½ citrom reszelt héja

csiept só

1 ek tejföl

1 tojás

szilvas tart tatin 004.jpg

A cukrot a vajjal folyamatos kevergetés közben felolvasztjuk, majd belerakjuk a jamet, és kicsit tovább forraljuk. Egy normál tortaformába öntjük a karamellt, és a szilvákat negyedelve ráfektetjük, a citrom levével meglocsoljuk.

A tésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk, de késes mixerben egyszerűbb ez a mutatvány. Egy tálban a morzsás lisztet a cukorral, a sóval a sütőporral és a citromhéjjal, illetve a tojással elkevert tejföllel összegyúrjuk. A tésztát fél órán át hűtőben pihentetjük, majd akkorára nyújtjuk, hogy elfedje a tortalapot, és ráfektetjük a gyümölcsre. 190C-ra előmelegített sütőben kb 35 percig, vagy szép barna színig sütjük.

szilvas tart tatin 007.jpg

Sütés után hagyni kell 5 percig a formában, aztán pedig ki kell borítani egy másik tálra, mert különben beleragadhat a formába. 

Egy éve: taralli ,  a kreatív snack.

Szólj hozzá!

Címkék: szilva gyümölcsös hagyományőrzés édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr14748281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása