Az egyik leghíresebb francia édesség. Kétbalkezesség, kaland, vadászat, ipari kémkedés fűződik a Tart tatinhoz. Több legenda él sose fog kiderülni melyik az igazi.
A torta eredetét illetően a legnépszerűbb sztori a Carolina és Stephine Tatin nővérek nevéhez fűződik. A testvérek a gyönyörű Loire völgyben, egy vidéki kisvárosban Lamotte-Beuvron-ban vezették a tulajdonukban álló, cseppet sem meglepő nevű Tatain Hotelt.1888-ban. Stephine, az idősebb nővér dolgozott a konyhában, mivel főzni remekül tudott, ám a vendégekhez nem volt túl kedves, nemigen értett hozzájuk. Specialitása egy karamellizált almatorta volt, ropogósra sült tésztán. A vadászati szezon közepén jártak, a szállóvendégek zsúfolásig töltötték a szállodát, és éhesen tértek haza a vadászatból. Stephine a kemencébe készült rakni a sütit, amikor valamit elbénázott, és fejre ejtette az almás tésztát. Ám nem csüggedt, sőt más választása se nagyon maradt, megsütötte, visszafordította, majd pedig a még meleg, ám furcsa küllemű sütit feltálalta. Szerették.
Igazi karrierje akkor kezdődött, amikor a híres párizsi Maxim tulajdonosa tudomást szerzett a tortáról, és úgy döntött megszerzi a receptet. Csakhogy, a nővérek nem akarták maguktól adni. De az élet ennél fájdalmasabb, már akkor is azé volt az információ, akié a több pénz is. Így került a Tatin Hotelbe új kertész, aki a vénkisasszony bizalmába férkőzött. A recept csakhamar a kertész illetéktelen kezei közé került, majd a Maxim konyhájára, ahonnan világhódító útra indult.
Stephine vénkisasszony maradt, miként a nővére is. Gyerekek híján egy receptet hagytak örökül a világnak.
Angol nyelvterületen „upside down cake”-nek hívják az összes ilyen fejre fordított tortát, és nem érzik szentségtörésnek a bármilyen gyümölcs használatát. Én is így voltam vele. A gyümölcsös rész kicsit más mint az eredeti, de a tészta része stimmel.
45g vaj
80g barna nádcukor
4 tk sárgabarackbarack jam
4 óriás ( barack méretű) szilva
½ citrom leve
Tésztához:
310g liszt
160g vaj
80g porcukor
1 kk sütőpor
½ citrom reszelt héja
csiept só
1 ek tejföl
1 tojás
A cukrot a vajjal folyamatos kevergetés közben felolvasztjuk, majd belerakjuk a jamet, és kicsit tovább forraljuk. Egy normál tortaformába öntjük a karamellt, és a szilvákat negyedelve ráfektetjük, a citrom levével meglocsoljuk.
A tésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk, de késes mixerben egyszerűbb ez a mutatvány. Egy tálban a morzsás lisztet a cukorral, a sóval a sütőporral és a citromhéjjal, illetve a tojással elkevert tejföllel összegyúrjuk. A tésztát fél órán át hűtőben pihentetjük, majd akkorára nyújtjuk, hogy elfedje a tortalapot, és ráfektetjük a gyümölcsre. 190C-ra előmelegített sütőben kb 35 percig, vagy szép barna színig sütjük.
Sütés után hagyni kell 5 percig a formában, aztán pedig ki kell borítani egy másik tálra, mert különben beleragadhat a formába.
Egy éve: taralli , a kreatív snack.
Utolsó kommentek