Tortellinis paradicsomlevest készítettem, mert inkább a leves melegére, mint a tészta laktatóságára vágytam, de nem ám csak úgy, hanem Ritával. Bár tésztanapot akartunk tartani, leves „kimittud”lett belőle. Rita raviolis paradicsomos levest készített. Az ő receptjét itt találjátok.
Mindkettőnknek vannak határozott elképzelései, amiből az lett, hogy a tésztát elkészítjük közösen, és mindenki főz belőle egy levest, az itthon lévő alapanyagokból, de legfőképpen ugyanazokból az anyagokból. Nagyon inspiráló játék volt ez, mindketten szeleteltünk, ötleteltünk, osztozkodtunk, és egymás keze alá dolgoztunk. Csak néhány gondolat fecni a a főzés közben elhangzottakból:
-talán lesz belőle valami (15 perc tésztagyúrás után)
-fúj de ronda a tiéd ( teljes kiőrlésű durum tészta)
-hát igen, a tojásos tészta mégiscsak szebb
-van még deszkád? (öt már a mosogatóban volt)
-van még kis lábosod? (négy már a tűzhelyen figyelt)
-basszus, hogy neked mindened van... (lehet hogy az én Hánimra gondolt, nem láttam az arcát)
-ez hihetetlen, hogy mennyi koszt csináltunk.
Nos igen, a mosogatógépbe nem fért el a főzéshez használt összes edény, maradt kézzel mosogatható is bőven, a pulton alig fértünk el ketten, a deszkát belaktuk az asztalon a tésztákkal, sokan voltunk ketten a konyhában, de megoldottuk. Remek volt. Talán szerveznünk is kellene ilyet, nem csak spontán rámozdulni az alkalomra.
Állítólag az alkalom végre nem csak receptet, de élménydús beszámolót is inspirált Ritából, ami tőle szokatlan, olvassátok majd el azért is, mert sokkal több képet tett ki mint én, fázis fotókat is.
Hozzávalók:
1 tojás
100g liszt
½ tk só
100g ricotta, de lehet túró is
50g kecskesajtkrém
2 ek bazsalikom, zsálya és citromfűlevét apróra vágva (összesen a három levél 2 kanálnyi)
1 marék durvára vágott póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 aszalt paradicsom
500ml zöldség alaplé
400ml üveges darált paradicsom
3 ek tejszín
2 szál bazsalikom
kevés olaj
Kevés olajon a hagymát a paradicsomot megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük az alaplével, illetve a paradicsomlével. Belerakjuk a bazsalikomot, és alaposan összefőzzük. Ha kész, botturmixal pürésítjük, és visszarakjuk a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és gyorsan összeforraljuk, majd félretesszük. Ha szükséges lehet ízesíteni sóval, de ez az alaplétől függ, nekem nem kellett.
A tésztához a tojást a lisztet és a sót összegyúrjuk, kicsit letakarva hagyjuk pihenni. Addig a túrót a sajtot és a fűszereket összekeverjük. A tésztát kinyújtjuk, és pohárral kerek formákat szúrunk. Megtöltjük a túróval, a tésztaszéleket megkenjük vízzel, és félbe hajtjuk a tésztát. A széleket egymásra simogatva tortelliniket formázunk. A forrásban levő levesbe kb 3 perc alatt megfő, de vizet is szív magába, így érdemes figyelni, hogy mennyire lesz híg vagy sűrű. Ha túl sűrű, még alaplével lehet hígítani, de esetleg sós vízben is meg lehet főzni külön, bár szerintem nem érdemes, pont az (is) benne a jó, hogy egy edényben lekészíthető.
Tálaláskor olajjal, parmezánnal locsoljuk/szórjuk meg.
Utolsó kommentek