Kevés magyarabb ételünk van a lángosnál, mutatja ezt az is, hogy még Széll Tamás is ezt tartotta érdemesnek a nemzeti karakter megjelenítésénél a Bocuse d'or-on. Ugyanakkor kevés háziasszonyt ismerek, aki maga neki áll otthon lángost készíteni. A lángos valamiért a strand, a Balaton, a Római part, és a piac hangulatával függ össze.
Bevallom én eddig talán ha kétszer, még régen álltam neki lángost sütni, de egyik recept sem nyerte el a tetszésemet, és akkoriban még a netet sem ugyanarra használtam, amire ma. Most viszont nekiálltam böngészni, és nem sok kétségem volt afelől, hogy a megtaláltam a tökéletes lángos receptjét, de legalábbis nagy elvárással indultam neki a lángos sütésnek.
Egy csodás családi történettel hitelesített recept volt a nyerő, ahol a szerző elmondta, hogy pék felmenői az üzleteik államosítása után piaci lángos sütésre nyergeltek kényszerből, ám aki jó az jó, és ha valaki jó lángost süt annak nem fog felkopni az álla. Így is lett, és a nagypapa a piacon sütött lángos receptjét osztotta meg az unokával, aki pedig a nagyérdeművel. Örök hála mindkettőjüknek, ez a recept fantasztikus.
Bevallom, én üresen szeretem leginkább a lángost, ezért kardinális kérdés a tészta milyensége. És ez valóban tökéletes. Külföldön élő magyaroknak kötelezően ajánlom, igazi nosztalgikus hangulatba fognak kerülni, garantálom.
A recepthez két hozzáfűznivalóm lenne: nekem nem volt elég a 300 ml víz, kb 80ml plusz mennyiséget tettem hozzá, a megfelelő állaghoz, illetve az egy evőkanálnyi só (csak nekem) egy icipicit sok volt, legközelebb csak ¾ kanállal fogom készíteni.
Hozzávalók:
300ml kéz meleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
500g liszt (ez nekem Nagyi titka BL80 volt)
100ml olaj
sütéshez bő, tűzforró olaj
Egy tálba rakjuk a vizet, és a cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk feloldódni benne. Hozzáadjuk a sót, majd a lisztet, és egy könnyű, szinte folyós tésztát keverünk belőle, itt ha nem volt elég a víz, most lehet hozzáadni pluszban. Letakarva 20 percre meleg helyre tesszük kelni. 20 perc után az az olaj felével körbelocsoljuk a tésztát, és olajos kézzel kinyomkodjuk a tésztából a levegőt, majd újabb 5 percre lefedve magára hagyjuk meleg helyen. Egy üvegdeszkát, vagy tálat megolajozunk, és a tésztát 12 részre osztjuk és kis gombócokká formáljuk a tésztát. Letakarva újabb 5-10 percig állni hagyjuk, majd olajos kézzel kör alakóra nyújtjuk a gombócokat, és forró olajban kisütjük őket.
Fokhagymával, tejföllel, ketchuppal(fúj)...
Egy éve: Spenótos tészta fogassal, Mackó keksz
Utolsó kommentek