Kicsit soknak tűnik első hallásra és első falatra, de olyan tökéletes harmóniában vannak az ízek, hogy kár lenne kihagyni. Pár óra elteltével minden alkotó átadja magát a másiknak, és csodás összhangba kerülve várják, hogy arra érdemes figyelmes szakértők élvezzék a szeletek minden pillanatát.
Rettegtem ettől a tortától, mert annyira soknak éreztem, olyan töménynek, és édesnek. Nem tévedtem sokat. Éppen csak azzal nem számoltam, hogy milyen tökéletes az egész úgy ahogy van. A tésztaalap volt az első, amit sokalltam, de kár volt előre ítélkeznem, volt helye a tortában. Ha valahol lehet csökkenteni a cukormennyiségen, az a marcipántöltelék, ezt megfontolásra ajánlom.
A hétvégi hóhelyzetről meg annyi minden mondanivalóm lenne, de nem teszem, mert ( ez nem egy időjárás, vagy közlekedési, vagy szociológiai, vagy akár csak simán énblog) sose jutnánk el a hozzávalókig. Úgyhogy inkább maradok az eredeti koncepciónál, és sütögetek boldogan.
Hozzávalók:
Alaphoz
150gcup liszt
75g porcukor
1/4 tk só
110g vaj
1 tojássárgája
1/2 tk vaníliakivonat
1 ek tejszín
1-2 ek jéghideg víz
Körtéhez
3 nagy körte
1/4 tk fahéj
1/2 tk reszelt friss gyömbér
2 ek friss citromlé
200ml víz
marcipán töltelékhez
110g vaj
50g vaj
30g liszt
100g marcipán
2 tk citromhéj
25g mandulaliszt
2 tojásfehérje
Az alaphoz késes mixerben, vagy kézzel összedolgozzuk a tésztát, ha szükséges plusz kevés jéghideg víz, akkor bátran tegyetek bele. Fóliába csavarva egy órát pihentessük a tésztát, majd egy kivajazott tortaformába nyomkodjuk bele.
190C-ra előmelegített sütőbe süssük aranyszínűre, ez kb 30 perc.
A körték magházát eltávolítjuk, és egyenlő vastagságúra szeleteljük. A fajéjjal, gyömbérrel citrommal, és vízzel 3-4 percig forraljuk, majd kihűtjük a körtét.
A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a marcipánt, és addig keverjük, amíg a marcipán feloldódik benne. Hozzáadjuk a liszteket, a citromhéjat, és a villával felvert tojásfehérjéket. Sima krémmé keverjük.
A krémet az előre megsütött tésztára rakjuk, a tetejére rendezzük a lecsöpögtetett kihűlt körtéket, és 180C-on kb 20 percig sütjük.
Szerintem 6-8 óra múlva érdemes felvágni.
Egy éve:Feketerdő french toast, Flan a la vanille
Utolsó kommentek