Hívhatnám handpie-nak is, de azt kevesebben értenék, szép, magyar szavunk pedig nincs erre a típusú sütire. Pedig, ha számba vesszük, hogy a tészta cukormentes, az íze csuda finom, hogy a hagyományos pitékkel ellentétben ez kézből is fogyasztható, akkor igazán megérdemelne egy saját nevet.
Ez a süti jellemzi legjobban az én ízvilágomat, ezért még azt is megbocsátom neki, hogy amúgy maga a tészta kissé szívatós, de legalábbis nem a legegyszerűbb, legkezelhetőbb típusok közé tartozik, sokat segít némi rutin, sok türelem, és egy hűvös, vagy klimatizált konyha. A tészta semleges de gazdag vajas ízű, a rebarbara töltelék kellemesen savanykás, és csak az a pici cukor a tetején édesít rajta, de az sem sokat. Ahhh de nagyon jó is ez.
A tészta kissé morzsálódik, könnyen törik ha hideg, de melegen szintén nem lehet vele dolgozni, gyorsnak kell lenni.
Hozzávalók:
310g liszt
225g vaj (hideg)
120ml víz
3 g só
6 szál rebarbara
2 ek cukor
2 tk keményítő
4 e víz
tojás a kenéshez, cukor a szóráshoz
A lisztet és a vajat a sóval késes mixerben morzsássá dolgoztam. Ezt ha nincs ilyen otthon, akkor végezzük villával, vagy vágjuk nagyon apróra a vajat és gyorsan morzsoljuk össze kézzel. Kulcskérdés, hogy ne melegítsük túl a kezünkkel a tésztát. Ha morzsás a liszt, akkor a jéghideg vizet kanalanként adjuk a tésztához, és gyúrjuk össze.
Egy zacskóban, vagy fóliában egy éjszakára, vagy minimum 4 órára tegyük a hűtőbe
A rebarbarát kis darabokra vágjuk, és a cukorral, meg 2 ek vízzel főni tesszük. Ha puha, a maradék vízben feloldott keményítőt hozzákeverjük, és besűrítjük vele.
A tésztából 10 cm átmérőjű korongokat vágunk, az alsó korongokra rakjuk a kihűlt rebarbara tölteléket, és befedjük egy másik koronggal, villával körben összenyomjuk a két tésztát, bekenjük tojással, és megszórjuk kevés cukorral. Előmelegített forró sütőben 210C-on kb 6-8 perc alatt megsütjük.
Egy éve: Epres scone , Feketerdő cupcake
Két éve: Ribizli joghurt, Mákos barackos süti
Utolsó kommentek