Először is szeretném leszögezni, hogy ha a az ember körül 4 gyermek rohangál egyszerre, nem túl könnyű értékelhető fotókat készíteni. Ámbár ha csak kettő van, akkor sem sokkal jobb a helyzet. Az külön fokozta a hangulatot, hogy a háttérnek használandó eprekért közelharc folyt, azt is csak nehezen sikerült elérnem, hogy a lábak és a kezek ne legyenek rajta a fotókon, a kicsorduló nyál hangos visszaszívásánál pedig már feladtam, és inkább abbahagytam a fotózást.
A rizskoch egy olyan alaprecept, ami minden háztartásban szerepel. Nálunk különösen előkelő szerepet tölt be, Papi pl. születésnapjára is mindig ezt kért, vagy ha feltettem azt az óvatlan kérdést, hogy mivel tehetnék a kedvére, egy félmosoly kíséretében csak annyit válaszolt: Tudod, Bébi, egy rizskochra sose mondok nemet. Aurélnak is ajánlom figyelmébe, hogy ne kelljen a neten vadásznia!
Egyébiránt soha nem sütöttem még recept alapján rizskochot mint ahogy mamitól is ugyanígy láttam, szemre megy, de mindig sikerül. Most se méregettem, de azért tudom miből mennyit raktam.
Hozzávalók:
250 g rizs (én SOS pirosat használok)
víz
750 ml tej
125 g vaj
200 g+100 g cukor
pici só
vanília
citromhéj
5 tojás
100g rétesliszt
1/2 sütőpor
A rizst leöblítem és kuktába rakom. Annyi vizet öntök rá, hogy fél centivel magasabban álljon a víz, mint a rizs az edény alján. Ráöntöm a tejet és lezárom a kuktát. Ha sziszeg, takarékra veszem és 10 percig főzöm, majd lezárom a tüzet. Hagyom még 10 percig a gőzben és csak ezután nyitom ki a tetejét. Rárakom a vajat, a 200 g cukrot, sót és hagyom olvadni.
A tojások fehérjéből kemény habot verek, hozzáadom a cukrot, belerakom a sárgákat, a lisztet és a sütőport.
A rizst összekeverem, citromhéjat és a vanília kikapart belsejét teszem hozzá, végül a habot és a rizst óvatosan összeforgatom.
Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm és 210 C fokos, előre melegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöm. Ha a rizskoch elválik sülés közben a szélétől, akkor biztosan ki lehet venni, átsült.
A gyümölcsmártáshoz epret, ribizlit, málnát és szilvát, mindegyikből 100-100 grammnyit, a 60 g cukorral összefőztem, kb. 5 perc alatt, reszeltem bele kicsi citromhéjat és a mártás felét botmixerrel turmixoltam, majd visszaöntöttem a darabos gyümölcsökhöz.
Kiszúrtam egy kisebb és egy nagyobb kör alakú rizskochot, egymásra raktam, és ráöntöttem a gyümölcsöt.
Utolsó kommentek