Sonja szerint - aki évek óta kis hazánkban él, de amúgy német - az egyik legérthetetlenebb étkezési szokásunk, hogy szombati ebéd után, mondjuk egy terülj terülj asztalkás családi vendégségben, még be sem fejeztük a főételt, azonnal nekiállunk a desszertnek. Szorosan ehez kapcsolódik illetve ebből fakad egy feloldhatalan probléma: miszerint ezért kimarad a délutáni kávézás egy süti kiséretében. Azt ehez képest éppen csak suttogva mondja, hogy persze az anyanyelvén való beszélgetés is hiányzik. Na Ő az én emberem! Egy nyelvet beszélünk ami a déliutáni kávét és sütit illeti. Szerintem is egészen más az a délután, amikor egy kávé mellé 20 percre le lehet ülni, és mellé egy sütit is enni. Akkor az ebéd már csak halvány emlék, mindenünk kész befogadni az élményt. Érzitek ahogy áramlik a csíííí? Hülye! Mármint én. Vigyázat lassan kifejlesztem a képernyőn keresztül élvezhető áramló csíííís sütit. A Budapest tv kapkodni fog értem.
Visszatérve azért ajánlom mont Sonjának ezt a posztot, mert tegnap délután megadatott, hogy leültem egy kávé mellé, és közben rebarbarás sütit ettem, ami szintén nagy favoritja, sőt megbeszéltük, hogy Ő már gyerekkorában is szerette és ette a rebarbarát, szemben velem-velünk, mert nálunk ugye nem túl régen, néhány éve jelent meg állandó termékként a piacon.
Hozzávalók:
150g liszt
40g kukoricaliszt
1/2 tk só
1/2 tk cukor
110g vaj
kb 4-6 ek jeges víz
5 szár rebarbara
300g cseresznye
150g málna
2 ek barna cukor
2 tk keményítő
1/2 rúd vanília
csipet só
A gyümölcsöket mosás, vágás magozás után (nem a málmát a cseresznyét!) a cukorral, sóval tegyük fel forralni, amikor levet eresztett tegyük hozzá a vaníliát és a keményítőt. Kb 6-8 perc alatt kész.
Egy késes robotgépben összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, majd hozzáadjuk a kis kockára vágott vajat, és pulzálva össze morzsásítjuk. Ekkor jöhet kanalanként a víz, hogy összeálljon a tészta. Vegyük ki a gépből, és kézzel egy két forgatással gyúrjunk gombócot belőle. Fóliában 30 percre tegyük hűtőbe.
Két sütőpapír között nyútsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagra, és szaggasunk belőle köröket 10 cm átmérőjüt. A közepét töltsük meg egy egy kanél gyümölccsel, és a széleket csípkedük össze. Újabb egy órára tegyük hűtőbe. Eközben melegítsük elő a sütőt 200C-ra. Kb 20 perc alatt megsül.
A tészta semleges, se nem sós se nem édes. Éppen ezért a gyümölcs karaktere lesz a meghatározó, aki édesebben szereti, az tegyen több cukrot, mert én nem szeretem édesen, ezért nem vagyok mérvadó. Ha mégsem lett elég édes, a végén bátran meghinthetjük porcukorral is. Ha netán valakinek túl édes, akkor nagyszerűen oldható , egyensúlyozható az íz egy kupac tejföllel a tetején.
Utolsó kommentek