Valamit még használhattam volna szilvából? Kábé ennyi szilvaféle volt itthon. Ezt a tortát eredetileg narancsos változatban készítettem el, 2 éve és nagyon szerettem, de most, hogy elkészítettem szilvával, lehet hogy azt gondolom ez még finomabb, mint a narancsos változat.
Nagyon különös ez a torta, több szempontból. Először is, két naposan a legfinomabb, ugyanis akkorra puhul meg teljesen a kukoricadara, persze én szeretem azonnal is, amikor még ropog benne a a kukoricadara, de a kölestorta óta tudjuk, hogy kevesek perverziója a ropogós torták élvezete. Na ezért mondom, hogy két naposan a legjobb. A másik különös benne, hogy sok pürésített gyümölcsöt tartalmaz, amitől majd megpuhul az említett kukoricadara. Végezetül pedig, hogy egy ruppót nem adnék amikor összeállítom a tésztát, hogy ebből lesz valami mert olyan folyós és furcsa, de itt vannak a képek, lesz bizony.
Vannak alkalmak, amikor jó lenne 2 nappal előbb készülni, mint amikorra kellene egy torta, de nem nagyon van ilyen torta aminek jót tesz az állás, nos ezekre az esetekre bookmarkoljátok a receptet mert hasznos lesz. Illetve nem csak akkor hanem egy sima kedden is megsüthetitek, mert nagyon nagyon finom.
Hozzávalók:
600g szilvapüré
130g kukoricadara
60g semola*
200g mandulaliszt
1 cs sütőpor
7 tojás + 2 sárgája
200g nádcukor
csipet só
A szilvapüréhez :
800g szilva
40g cukor
1/2 tk fahéj
1/4 tk szegfűszeg
A szószhoz:
800g szilva
40-60g cukor
Tálaláshoz :szilvapálinka, mascarpone
A püréhez kimagozzuk a szilvát, és a többi hozzávalóval 5 perc alatt összefőzzük, majd botmixerrel pürésítjük, és félrerakjuk. A tésztához a tojásokat a plusz két sárgával meg a cukorral , sóval kb 8 percig kézi mixerrel keverjük, hogy sűrű folyós krémet kapjunk. Azárazanyagokat összekeverjük, és a tojáshoz adjuk. Ezt követi a 600g már langyos szilvapüré.keverük el, és egy kivajazott, darával kiszórt tortaformába rakjuk.
A sütéshez 180C-ra előmelegített sütőbe tegyük be 10 percre. Ekkor csökkentsük a hőmérsékletet 150C-ra és 30 percig süssük, amikor újra csökkentsük 140C-ra a sütőt, és még 30 percig hagyjuk a tortát sülni.
Ha kihűlt, tegyük a végleges tálaló tálra.
A szószhoz a szilvát tegyük pár percre mikróba, és adjuk hozzá a cukrot, vagy rakjuk fel összefőzni. Ebbe rakjunk pálinkát ízlés szerint (3-4 ek), de ez akár el is hagyható ha gyerekek is esznek.
Tálaláskor mascarponéval, és a szósszal adjuk, vagy akár meg is lehet tölteni a tortát a mascarponéval, de nem lesz könnyű, mert törékeny a tészta, úgyhogy ha nem is olyan szép, inkább mellé vagy rá rakjuk a mascarponét és a szószt.
* Semola ha nincs otthon lehet simán 140g kukoricadarát is használni.
Javítottam a semolinát semolára, mert a semolina az a dara, a semola pedig a liszt (durum liszt)
Utolsó kommentek