Ezzel az almatorta recepttel kérem szépen nem csak a kiszemelt áldozatokat lehet levenni a lábukról, hanem receptversenyt is lehet vele nyerni. 2008-ban életem első receptversenyén indultam ezzel a tortával, és Varga Gábor különdíját nyertem meg vele, amire azért voltam büszke, mert nem a szavazatokon múlt és a mozgósítható ismerősöktől, hanem a szakmai bíráktól. A torta még ma is kedvencünk, és nem tudjuk megunni.
A recept tökéletes, soha semmin nem változtatok, nem variálok és ígérem ha elkészítitek, ti ugyanígy fogtok érezni. Közben elolvastam a desszert.eu oldalán a tortához tartozó hozzászólásokat, és most gyorsan kiegészítem az ott felmerülő kérdésekre adott válaszokkal a receptet.
Tehát: igen, ha vastag kerámiaedényben sütjük, akkor bizony előfordulhat, hogy nem sül át az alja, amire az a megoldás, hogy vagy vékonyabb edényben süssük, vagy kb. 10percere tegyük be és süssük vakon a torta alját. A tésztának elégnek kell lennie, nyugodtan nyújtsuk akár 2 mm vékonyra.
A következő kérdés, hogy lehet e előbb megsütni. Nos, egyértelműen igen a válasz, annyi történik a tortával, hogy másnap nem annyira omlós a tészta, mivel egy kevés nedvességet visszaszív az almából, viszont a lét a keményítő megfogja, és nem fog szétfolyni, amint ez a fotón látszik is, sőt összeérik. Frissen varázslatos, izgalmas és huncut, másnap inkább egy boldog meghitt hosszabb érettebb kapcsolathoz hasonlatos a változás. Háni itt ül, és látja hogy gépelek, úgyhogy most ez utóbbi mellett tenném le a voksomat mind az almatorta, mind a kapcsolatok vonatkozásában. Végül pedig bizony az alma íze a kulcs, én a savanykás és res almákat részesítem előnyben, nem jó ha kásás, és nem jó ha túl édes, vagy hiányzik az alma savanyú íze . A citrom nem elég!
Hozzávalók:
250 g liszt
150 g hideg vaj
36 g cukor
2 evőkanál hideg víz
csipet só
750 g hámozott alma
1 db citrom
1 teáskanál őrölt fahéj
54 g cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál sárgabarack lekvár
A tésztát mostanában nem kézzel, hanem mixerrel szoktam készíteni. Ami annyit tesz hogy a késes mixerbe alulra belemérem a hideg vajat, aztán a lisztet, cukrot és sót. Ezt morzsásra keverem, és kiöntöm egy tálba hozzáteszem a vizet, és kb 1 perc alatt összegyúrom. Csudajó módszer, mert a tészta biztos nem melegszik túl a kezem melegétől, hamarabb kész, csak egy mixerrel többet kell mosogatni, de ennyit simán megér. 1 órát lefedve hidegben pihentessük. A kivajazott tortaformánk aljára nyújtsuk ki a tészta felét, úgy hogy az edény falára is jusson.
Az almákat vágjuk kockára és a többi hozzávalóval keverjük össze majd öntsük a tésztára. A másik tésztafelünket is nyújtsuk, majd fedjük be vele az almát. A közepére végjunk egy kéményt hogy a gőzök távozhassanak. A tetejért a maradék tésztával díszítsük.
180C-on 50 percig süssük . Ha kész, a tetejét kenjük meg baracklekvárral, hogy fényes legyen.
Utolsó kommentek