A fokhagyma és a petrezselyem ikertestvérek. Ikeranyukaként ezt 100%-os biztonsággal állíthatom. Nem egy petéjűek, de akkor is azok. Aki nem hiszi, készítse csak el, és azonnal rájön, hogy igazat beszélek. Bár külön-külön is jó arcok, de együtt kacagnak a tányéron, fürdőznek egymás társaságában. Kiegészítik, és támogatják egymást, kidomborítják a másik legjobb tulajdonságait, és összefogva sokszorannyira képesek, mint egyedül.
Szoktunk játszani a fiúkkal, hogy az ételek, alapanyagok közül kinek ki a testvére. Ez így hangzik, én azt mondom alma, ők azt hogy fahéj. Azt mondom borsó, ők hogy petrezselyem. Krumplifőzelék-babérlevél, tea-méz és citrom , kávé-tej, mozzarella-paradicsom, paradicsom-bazsalikom...a végtelenségig lehet ezt játszani,a szabály csak az, hogy jellemző iz és fűszerpárokat soroljunk. Még csak az alapoknál tartunk, de annyi mindent tanulnak, amit hiszek ha felnőnek, eszükbe jut majd, és csak arra fognak emlékezni, hogy játszottunk, sokat.
Olcsó, gyors és különleges. Biztosra lehet menni a recepttel. Első kóstolásra külön a petrezselyem vad és kicsit durva, de a felfújttal együtt fantasztikus. Ennél egyszerűbb hozzávalókból aligha lehet ételt varázsolni.
Hozzávalók:
100g cheddar sajt (sima sárga)
175 ml tej
50g vaj
50g liszt
2 tojás
2 kis, vagy óriási gerezd fokhagyma
1 ek petrezselyem
só
Salátához:
4 marék petrezselyem
1 ek olaj
1 ek citrom,
½ citrom héja
½ tk mustár
A vajat felolvasztjuk, és a liszttel 2 percig lassú tűzön kevergetjük, szépen habzik majd. A tejet felforrósítjuk és hozzákeverjük, hogy sima legyen, így kapunk egy besamelmártást, amibe beletesszük tojások sárgáját egyesével, a reszelt fokhagymát, a reszelt sajtot, a petrezselymet apróra vágva, és picit sózzuk. A tojások fehérjét habbá verjük, és finoman beleforgatjuk a mártást, hogy a hab ne törjön. Kis felfújt edényeket alaposan vajazzunk ki, és töltsük meg, de ne púposra, mert megnő – a felfújt már csak ilyen, egy centivel a perem alatt álljunk meg a töltésnél.
A sütőt 180C-ra előmelegítjük, és egy tepsit félig öntünk forró vízzel, Ebbe tegyük a kerámia edényeket, ha kb. félig ér a víz a formáknak az jó lesz.
20-25 perc alatt készre sülnek.
Addig készülhet a saláta. A hozzávalókat egy kis üvegben rázzuk össze, és forgassuk össze a petrezselyemmel, amit nem szabad vágni, csak a leveleket letépkedni, mert így lesz szép és nem tapadnak egymáshoz, nem lesz maszatos zöld kupac, hanem élettel teli, dús salátát kapunk a szuflé mellé.
Ha kivesszük a sütőből, a formában tálaljuk, még forrón, a salátával.
Három kulcsa van a sikernek:
-a hab legyen kemény
-a víz a forralóból kerüljön a formák köré a tepsibe
-a sütő valóban legyen 180C amikor betesszük a felfújtakat.
Azt ugye mondanom sem kell, hogy ne
nyitogassuk, csak 20 perc után a sütőajtót. Szeressétek nagyon.
Amúgy játszhatnánk is egy kicsit, hogy nektek melyik konyhai testvérpár a kedvenc, az elengedhetelen, a szent, a kötelező, vagy az elviselhetelen akár. Én mondtam az elsőt a fokhagyma-petrezselyemmmel.
Utolsó kommentek