HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Fokhagyma felfújt petrezselyem salátával - a játék az asztalon hever

2011.11.09. 07:25 :: sajtosbrokkoli

A fokhagyma és a petrezselyem ikertestvérek. Ikeranyukaként ezt 100%-os biztonsággal állíthatom. Nem egy petéjűek, de akkor is azok. Aki nem hiszi, készítse csak el, és azonnal rájön, hogy igazat beszélek. Bár külön-külön is jó arcok, de együtt kacagnak a tányéron, fürdőznek egymás társaságában. Kiegészítik, és támogatják egymást, kidomborítják a másik legjobb tulajdonságait, és összefogva sokszorannyira képesek, mint egyedül.

 

Szoktunk játszani a fiúkkal, hogy az ételek, alapanyagok közül kinek ki a testvére. Ez így hangzik, én azt mondom alma, ők azt hogy fahéj. Azt mondom borsó, ők hogy petrezselyem. Krumplifőzelék-babérlevél, tea-méz és citrom , kávé-tej, mozzarella-paradicsom, paradicsom-bazsalikom...a végtelenségig lehet ezt játszani,a szabály csak az, hogy jellemző iz és fűszerpárokat soroljunk. Még csak az alapoknál tartunk, de annyi mindent tanulnak, amit hiszek ha felnőnek, eszükbe jut majd, és csak arra fognak emlékezni, hogy játszottunk, sokat.


 

Olcsó, gyors és különleges. Biztosra lehet menni a recepttel. Első kóstolásra külön a petrezselyem vad és kicsit durva, de a felfújttal együtt fantasztikus. Ennél egyszerűbb hozzávalókból aligha lehet ételt varázsolni.

Hozzávalók:

100g cheddar sajt (sima sárga)

175 ml tej

50g vaj

50g liszt

2 tojás

2 kis, vagy óriási gerezd fokhagyma

1 ek petrezselyem

Salátához:

4 marék petrezselyem

1 ek olaj

1 ek citrom,

½ citrom héja

½ tk mustár

A vajat felolvasztjuk, és a liszttel 2 percig lassú tűzön kevergetjük, szépen habzik majd. A tejet felforrósítjuk és hozzákeverjük, hogy sima legyen, így kapunk egy besamelmártást, amibe beletesszük tojások sárgáját egyesével, a reszelt fokhagymát, a reszelt sajtot, a petrezselymet apróra vágva, és picit sózzuk. A tojások fehérjét habbá verjük, és finoman beleforgatjuk a mártást, hogy a hab ne törjön. Kis felfújt edényeket alaposan vajazzunk ki, és töltsük meg, de ne púposra, mert megnő – a felfújt már csak ilyen, egy centivel a perem alatt álljunk meg a töltésnél.

A sütőt 180C-ra előmelegítjük, és egy tepsit félig öntünk forró vízzel, Ebbe tegyük a kerámia edényeket, ha kb. félig ér a víz a formáknak az jó lesz.

20-25 perc alatt készre sülnek.

Addig készülhet a saláta. A hozzávalókat egy kis üvegben rázzuk össze, és forgassuk össze a petrezselyemmel, amit nem szabad vágni, csak a leveleket letépkedni, mert így lesz szép és nem tapadnak egymáshoz, nem lesz maszatos zöld kupac, hanem élettel teli, dús salátát kapunk a szuflé mellé.

Ha kivesszük a sütőből, a formában tálaljuk, még forrón, a salátával.

Három kulcsa van a sikernek:

-a hab legyen kemény

-a víz a forralóból kerüljön a formák köré a tepsibe

-a sütő valóban legyen 180C amikor betesszük a felfújtakat.


Azt ugye mondanom sem kell, hogy ne nyitogassuk, csak 20 perc után a sütőajtót. Szeressétek nagyon.

Amúgy játszhatnánk is egy kicsit, hogy nektek melyik konyhai testvérpár a kedvenc, az elengedhetelen, a szent, a kötelező, vagy az elviselhetelen akár. Én mondtam az elsőt a fokhagyma-petrezselyemmmel.


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek karácsony sós felfújt előétel sütök ünnepelek

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr923364723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása