Tudom, hogy mostanság a lila krumpli a menő, de nekem ma a zöld, meg a fehér tetszett, és még csak nem is krumpliból. Amúgy meg a tavalyi lila krumplis receptem után Marcsi barátnőm egész éjjel lila krumplikkal álmodott, és bár ígéretet nem tettem rá, hogy eztán hanyagolom a lila krumplit a blogról, nem zavarnám meg a nyaralását holmi lila krumplival, ha netán szabadsága alatt is olvas.
Ej nagyon jól sikerült ez a kis krumpliság, és még arra is rájöttem, hogy sokkal finomabb ha hagyom állni, mint rögtön sütés után, Ebből annyi következik csak, hogy egyrészt egy nagyszerű előre elkészíthető ételünk, vagy köretünk lehet, illetve hogy kevés esettől eltekintve itt nagyon jó ha maradék is van az ebédből.
Hozzávalók:
5 sárga közepes krumpli
2 ek olíva olaj
só
2 ek tejföl
4 aszalt paradicsom
1 marék karfiol
1 marék brokkoli
100g madrigal sajt
bazsalikom, oregano, bors
Az olajba beleteszünk kb ½ mokkáskanálnyi sót. A krumplikat megmossuk, és szárazra töröljük. Egy ecsettel bekenjük a krumplikat a sós olajjal. 200C-os sütőben kb 40 perc alatt megsütjük. Ha kívül ropog, belül puha, tökéletes a krumpli, vegyük ki hűlni. Közben a karfiolt és a brokkolit olyan apró rózsákra vágjuk, hogy arányaiban megfeleljen a krumplik méretéhez. Forrásban lévő sós vízbe rakjuk őket 2 percre. Utána jeges fürdőben hűtsük gyorsan vissza őket, hogy megálljon a zöldség a fővésben. A krumplikat vágjuk félbe, és a belsejüket egy kanállal vájjuk ki, törjük össze, és keverjük el a tejföllel, a kockára vágott paradicsommal, a bazsalikommal, és oregánóval, majd töltsük vissza a krumplikba. A tetejére tegyük rá a brokkoli és karfiol rózsákat. Szórjuk meg egy kevés maradék sajttal.
Ha van időnk, javaslom, hogy egy fél napra tegyük félre sütés előtt, ha nem akkor azonnal mehet vissza a sütőbe, kb. 20 percre, vagy amíg a sajt kissé megpirul.
Szerintem simán elbírna egy kevés chillit, vagy erős zöldpaprikát is, de nekem is van családom ugye, nem tehetek mindenbe erőset.
Utolsó kommentek