Újabb téli recept, mert ez van. Tél. És vannak szezonális ételek, amelyek elmaradása megbocsáthatatlan, sőt pótolhatatlan is de ha csak megmagyarázhatatlan, akkor is elegendő indok van arra hogy egyszer egy évben elkészüljön. Ez a -még kimondani is felér egy fittness bűncselekménnyel- tepertős szilvalekváros papucs.
Ha van valami, amiért Daubnerékat igazán kedvelem, az az, hogy náluk ez nem szezonális, illetve hogy lehet venni 5 darabot, vagy 30 dekát, tökmindegy is, de nem két tepsivel kell farkasszemet néznem miután elkészült, lévén én egyedül eszem csak a családban. Mindezek ellenére is egy évben egyszer megsütöm. Télen. Az meg ugye most van. Ritától származik a recept, és tényleg zseniális. Azért egy picit sikerült rajta tökéletesítenem, mégpedig azzal, hogy 3 napot hanyagoltam a hűtőben, mert az egyik felét szombaton készítettem el azon keltiben, (minthogy élesztős kelt tészta) a másik felét hűtőbe raktam, és hétfő este sütöttem csak meg, és az még egy kicsit jobb lett mint az első.
A tepertőt a hentesnél válogattattam libából, és a kicsi darabokat kértem, de mivel a fiúkkal voltam, nem mert anyukámba elküldeni, ami igazán megfelelő nevelésre utalt, így amíg a hentes válogatott, én a fiúknak a pultban levő húsokról egy gyorstalpalót tartottam. Nagyon jókat kérdeztek. A tepertőn kívül a lekvártól lesz a papucsunk az ami, úgyhogy ott nagyon fontos a tökéletes választás. Csak is, és szigorúan a hagyományos szabolcsi, üstben, cukor hozzáadása nélküli hosszan főzőtt szinte fekete szilvalekvár az alkalmas. A többi felejtő. Akkor inkább neki se kell állni. Ha nincs ilyenünk, akkor az ehhez legközelebb álló holmit a CBA-ban lehet kapni szögletes kis fekete kupakos üvegben.
Hozzávalók:
500g liszt
1 ek nádcukor
1 mk só
25g friss élesztő
1 tk sütőpor
250g tepertőkrém
50 ml víz
300 ml sűrű tejföl
1 egész tojás
házi szilvalekvár
1 tojás a kenéshez
Én egészen egyszerűen a tepertőt késes mixerrel ledaráltam, és az összes többi hozzávalóval futtatás és egyéb hókuszpókusz nélkül a kenyérsütőbe raktam, és dagasztó programra állítottam. Azért annyit megtettem, hogy alul voltak a folyadékok, felül a szilárdabbak, de ez volt minden. Mikor kész volt a hűtőbe tettem 3 órára, (a második adagot 2 napra). Ritánál van gép nélküli részletes itiner az elkészítéshez.
A hideg tésztát egy deszkán kinyújtottam 4mmvastagra, és 5x5cm-es négyzeteket vágtam, A közepére tettem a szilvalekvárt, és két szemközti tésztasarkot a lekvár fölött összecsippentettem, végül tojással lekentem. Forró, 211C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem őket.
A 211C nem szivatás, egyszerűen melléütöttem, de mennyire jól hangzik nem? Nem akartam kijavítani.
A recept tökéletes, ha szeretitek ezt próbáljátok.
Utolsó kommentek