Folyik a nyálam, pedig nem is jön a fogam. Simán elég csak ránéznem a fotókra, ömlik a nyálam, persze nem a fotók minősége, vagy a kompozíció tökéletessége miatt, de mindegy mit nézek a képen, eszembe jut az íze.
Sokkal korábban szándékomban állt írni a juiceremről, ami magyarul annyit tesz gyümölcscentrifuga, de nem volt még rá alkalom. A továbbiakban centrifugának, vagy juicernek fogom hívni, mert ennél bonyolultabb magyar szó talán csak egy van, az útelágazás, bár azt legalább könnyű leírni.
Amiért nem gondoltam télre halogatni a juice-okról írt bejegyzés, az az volt, hogy azt gondoltam, ennek a témának nem igazán szezonja a tél de ez nem így van, ahogy folyamatosan használom télen is, inkább az a tapasztalatom, hogy szezonja van most is, csak a juice-ok színe a sárga és a zöld árnyalatok valamelyikében pompázik. A mostani is csak azért kapott kis rózsaszínt, mert vettem vérnarancsot.
A péntek mindig a legsavanyúbb nap. Ez azért van, mert akkor itt van Erika, aki hasonló perverz módon megissza akár a legsavanyúbb, legkeserűbb juicet is. Amikor csak a fiúkkal osztozom, akkor nem készíthetek ilyeneket. Ezért a péntek egy ideje a citrusfélék napja.
A juicer nálunk a vitaminbevitel kulcsa. Legalábbis ezt gondoltam, mielőtt megvenni szándékoztam. Azóta, már tudom, hogy sokkal több ennél. Nem csak italok készíthetőek, de akár leves is. A fennmaradt gyümölcspép pedig adható süteményekbe, szószokhoz, de még maszkot is készíthetünk pl. az ananász rostokból arcpakolásnak.
A juicer mindent megesz. A brokkoli, vagy karfiol, de a káposzta torzsája is alkalmas juicenak, és ha valamilyen más gyümölcs mellé párosítjuk, akkor a gyermek pl észre sem veszi, hogy a vas bevitelt egy brokkoliszár segítségével megkapta, az alma-répa italában.. Arról nem beszélve, hogy a konyhai hulladékok utolsó apró részéből is kinyerhetjük a vitaminokat.
A tegnapi juice az képen látható gyümölcsökből készült, az egymás mellet lévő citromokat viszont csak a kontraszt kedvéért raktam egymás mellé, hogy lehessen látni milyen a különbség lehet citrom és citrom között, és hogy ha valaki nem tudja, most már lássa milyen a meyer citrom, ami mostanság kapható itthon is, és amiről sok blogger társam is írt mostanság.
Ebbe a gyümölcs összeállításba nem kell semmi, csak egy szívószál, és jégkocka, de ha valaki mégis hozzátenne valami pluszt, akkor jöhet egy szelet gyömbér a juicerbe, egy kevés agaveszirup a pohárba, és tökéletes ital kerekedik belőle.
Azt elfelejtettem leszögezni, hogy a a juice-ok alapanyaga a jég a gyümölcsön kívül. A meleg juice jó. De a jéghideg juice élmény. Hatalmas a különbség. Ezért is jobb a tél, mert a gyümölcsök a hideg levegőn tartva eleve hidegek. Nyáron ez nem így van.
A tisztításnál egy lépést mindig megspórolok. A kiflis, vagy gyümölcsös vékony nejlonokat sose dobom ki, ugyanis ez kerül a centrifuga szemét tartályába szemetes zacskóként, így pontosan mint a szemetes esetébe, tiszta marad a vödör, a zacskót minden használat után cserélem, de a vödröt hetente csak egyszer mosom el, Azt is csak illendőségből.
A gyerekek szeretnek maguknak préselni, válogatni, és gyümölcsöt mosni. A boltban, vagy a piacon, mindenki keresi a legnagyobb almákat, de a legkisebb legolcsóbb pont a legalkalmasabb a juicerbe, mert az egybe bemegy a torkán, és így csak mosni kell, aprítani nem.. Ha valaki hezitál, mint ahogy annak idején én tettem, hogy vegyek e vagy sem, annak azt ajánlom ne habozzon, mert minden család, de főleg a gyerekes családok egyik legjobb barátja lesz ez az eszköz.
Nekem HR 1861 Philipsem van, kitűnő darab.
Utolsó kommentek