Egy örökzöld témához nyúltam, a krémlevesekhez, aminek mindig szezonja van, bár ilyenkor a leginkább. A répa nagyszerű alapanyag többek között krémlevesnek is. Ráadásul szinte mindig van itthon, de valószínű másnál is.
A répát szerintem sokkal kevéssé becsüljük meg, mint amennyire megérdemelné. Biztos furcsa hasonlat, de nézzük meg mi a helyzet a spárgával. Az emberek rajonganak érte, hajlandóak sokat fizetni amikor megjelenik a piacon. Éttermek fennen hirdetik, hogy miket készítenek belőle, és vendégcsalogatóként valóban működik is.
Ha végiggondoljuk, hogy lehet e főzni mindkettőt, párolni, salátát készíteni, szuflét sütni,hát lehet bizony. Aztán bármelyik tökéletes előétel, leves, főétel, vagy köret. Egy valamit lehet csak az egyikből, az pedig a torta. Ez csakis a répa sajátja.
Szóval tulajdonképpen csak szerettem volna csak egy kicsit virtuálisan a keblemre ölelni, és megcirógatni ezt a nagyszerű zöldséget, amellett hogy a spárgát is imádom.
Hozzávalók:
2 ek olíva olaj
10 szál répa
1 hagyma
zöldségalaplé
kókusztej
egy evőkanálnyi friss gyömbér
A hagymát egyszerűen karikára vágtam, nem kell túl apróra, mert a végén a mixerben végzi úgyis. Az olajon a karikára vágott répát és hagymát és a gyömbért megfuttatjuk, és felöntjük az alaplével, annyival, hogy bőven ellepje, ez répaszint plusz egy centit jelent, sózzuk, borsozzuk. Amikor a répa megpuhult, hozzáöntünk az alaplé mennyiségéhez képest kb. fele résznyi kókusztejet, alaposan összeforraljuk, és leturmixoljuk.
Én a 10 közepes répához 600ml alaplét és 300 ml kókusztejet használtam. Ha a turmixolás után az állag nem megfelelő, lehet korrigálni alaplével kókusztejjel, vagy mindkettővel.
Végül néhány répás kedvencem: fetás bébirépa, a granolatás, és a risotto, meg a saláta.
Utolsó kommentek