A színterápia gyógyhatása megkérdőjelezhetetlen. Nem csak wellness központok kezelőiben, vagy jakuzzikban hódolhatunk a színek jótékony hatásában, hanem a tányérokon kicsiben is.
Papitól annyiszor hallottam gyerekkoromban, hogy nem csak a szánkkal, hanem a szemünkkel is eszünk, hogy beégett a fejembe, azzal hasonlóan sokszor hallott mondattal együtt, hogy rend a fejünkben-rend a környezetünkben. Mindkettőben igaza volt, bár gyerekként egyik mondatát sem szerettem annyira, mert sokszor nehezen tudtam időt szakítani mondjuk egy szép terítésre, vagy a szobám rendben tartására a tiniéveim alatt. Azért, mára mindkettőt kedvelem és én sanyargatom a családot a renddel, és rendes evéssel.
Nem sokat szaporítanám a szót, jót játszottam a készítéssel is, aztán ahogy a színek egymásra kerültek, az olajban és a citromban kicsit feloldódtak, elmerültem bennük, és csak forgattam, és néztem. Végül persze nem úszták meg, szépségük ellenére sem, sőt, talán éppen azért elfogytak. Finom volt.
Hozzávalók:
1 nagy cékla
2 avokádó
2 cs friss retek
olívaolaj
balzsamecet
citromlé
só ( fleur de sel azaz a só virága, gyönyörű kristályok)
méz
A céklákat vékony szeletekre vágtam hámozás után, és egy serpenyőben olajjal, citrommal sóval mézzel és balzsamecettel meglocsolva félpuhára pároltam. Mikor kihűlt az avokádót és a retket is szeletekre vágtam, végül rögtön a tálalásra szánt tányérokon elkezdtem elkészíteni.
Leraktam egy szelet céklát. Rá körbe avokádót, majd retek szeleteket. Itt meglocsoltam pár csepp olíva olajjal, citromlével, és sóztam finoman, aztán ezt újra és újra megismételtem.
Türelmesek és ügyesek Eiffel tornyot is építhetnek, nekem ennyire volt kapacitásom.
Az avokádó puha, a cékla res, és a retek ropog. A citrom friss, az olaj simogat, és a só egyensúlyba hozza.
Van élet az ecetes tormás cékla után. Nézzétek meg milyen szép.
Utolsó kommentek