Nagyon rendben van ez a polenta dolog. Úgy csűröm csavarom, ahogy csak tetszik, Bármivel variálható, évszaknak, spájznak, vagy ízlésnek megfelelően. Készült már ilyen, de akkor szilva szezon volt. Most meg pálinka szezon csipkebogyó szezon van.
Mindenki szereti, és mindenki másért. A tésztáért, a ropogósságáért, a gyümölcsért, manduláért a lisztmentességért, a pálinkáért, vagy mindezért együtt. Én ez legutóbbi vagyok. Egyszerre hagyományos, és újszerű. Klassz darab.
Most pedig egy pillanatra megszakítom magam, hogy elsírjam a bánatomat. Ma egy csokis céklatorta receptjét szerettem volna feltenni. Csodás a recept, jók a képek, van hozzá sztori, elfogyott a torta is, csak éppen a receptet nem találom, Sem a gépemen, sem a jegyzeteimben. A holnapot még rászánom a keresésre, aki teheti mormoljon érte egy imát, hátha akkor meglesz.
A hétvégi csacskamacskában pedig megmutatom, hogy és miből dolgozom. Így megértitek, hogy tűnhet el valami. Sírok magamtól hogy lehetek ennyire hülye.
Hozzávalók:
140g kukoricadara
200g madula
1 ek sütőpor
7 tojás
350g cukor
2 narancs
2 alma
60 g vaj
1/2 citrom leve
pici só
mascarpone
csipkebogyó szósz
pályinka (barack)
Az almát megpucoltam, felkockáztam, és a vajjal, 50g cukorral citrommal egy lábosban fedő alatt, lassú tűznél megpároltam. Langyosan összeturmixoltam, ás hozzá adtam a narancsok héját, és levét. A tojásokat a cukorral kb 6-7 percig kevertem a mixerrel, és hozzáadtam az előzőleg lisztté darált mandulát, a darát a sütőport, és a csipet sót, végül a narancsos alma pépet.
Egy kivajazott, darával megszórt tortaformába öntsük bele a tésztát. Szórjuk meg a tetejét mandulaszeletekkel, ha marad, de ez nem kötelező. 180C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 perc után 150C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, amit 30 perc után újra csökkentünk 120C-ra, és kb. 20-25 percig hagyjuk bent.
A csipkebogyó szószt még ősszel készítettem piacon vásárolt csipkebogyó léből, ha ez nincs, akkor valamilyen (csipkebogyó) lekvárt keverjünk össze pálinkával, 3:1 arányban.
A tortára kanalazzunk hideg mascarponét, és locsoljuk mag az alkoholos csipkebogyóval. Mennyei.
Ez volt a szilvás változat. A lényeg, hogy a darának kell nedvesség, hogy megpuhuljon, ezt a gyümölcs levétőltől kapja. Ennek tudatában variáljátok kedvetekre.
Utolsó kommentek