Magyarítottam egy spanyol receptet, és rájöttem, mennyire kevés receptben használjuk tradicionálisan az aszút, miközben például a déli országok előszeretettel használják édességeikben a saját (desszert)boraikat.
Mindenesetre nem volt igazán kérdés, hogy ezt a mandulás, mazsolás desszertet aszúval kell elkészíteni. Nagyon finom. Sülés után is megmarad az aroma. Annyira jellegzetes, már a felvágásánál megmutatkozik a Tokaji ereje. Olyan illatözön szabadul fel, hogy csak győzni kell befogadni az élményt. Az első falatnál pedig hamar kiderül, hogy az illattal azonos aromák a szájban is különlegesen intenzívek.
Mivel a múltkor felvállaltam, hogy azon felnőttek közé tartozom, akik szeretik a marcipánt, így talán érthető, hogy könnyen megbarátkoztam a recepttel, amikor megláttam benne a marcipánt is.
Hozzávalók:
120ml Tokaji aszú
77g mazsola
280g liszt
25g mandulaliszt
1 tk sütőpor
¼ tk só
113g vaj
150g cukor
100g marcipán
2 tojás
60ml tej
A mazsolát az aszúban felforraljuk, majd félrerakjuk. A cukrot a vajjal habos fehérre keverjük,hozzáadjuk a sót, a tojásokat egyenként, és a reszelt marcipánt. A lisztbe keverjük a sütőport, és a mandulalisztet. Én egész mandulát daráltam össze, mert ebben elfér a héja is, nem probléma, sőt. A mazsolát szűrjük le. A tojásokhoz adjuk felváltva a lisztet, és a folyadékokat a tejet, és a maradék lehűtött aszút. Legvégül pedig a mazsolát is tegyük a tésztába. Kivajazott lisztezett formába öntsük a tésztát, szórjuk meg mandulaszeletekkel, majd 180C-ra előmelegített sütőben 35 percig süssük.
Egy bögre hideg tejjel, vagy egy csésze teával tökéletes délutáni sütievésben lehet részetek
Egy éve: egy elcsesszintett darab, amit később azért sikerült jól elkészítenem.
Utolsó kommentek