Olybá tűnik, a levendulának a legtöbb esetben szüksége van időre. Az idő ahhoz szükséges, hogy ne nyomja el a környezetét, hanem szépen hozzásimuljon, átadja az illóanyagait az ételnek, amibe került, így egyensúlyba kerülve a többi összetevővel.
Így éreztem a levendulás madártejnél, és a teasütinél is( ekkoriban még Rita publikálta a munkáimat, nem volt blogom) , hogy frissen elkészülve nem az igazi, annyira uralja az étel ízét, hogy nem tudni mi van még benne. Azonban mindkettő másnapra elvesztette az erőszakos levendula ízt, sokkal kellemesebb, olajosabb, simulékonyabb lett. Ehetővé érett. Csakúgy a keksz.
A két keksz között, a cakkos szélű, meg a sima között nem sok különbség van, éppen csak 20 perc.
A sima szélűt sütöttem először. Amint kész lett a tészta, egy mérőkanállal azonos adagokat merítettem, gombóccá gurigattam, és a tenyeremmel laposra, kör alakúra nyomtam. Míg ezt beraktam sülni, a másik adagot is kimértem, és gurigattam, de a kis gombócokat takarás nélkül állni hagytam. Mikor kivettem az első adagot, elkezdtem a második adag gombócokat is kilapítani, de azok már repedeztek a szélükön. Ha nagyon rágörcsöltem volna ez is lehetett volna szabályos szélű, de kíváncsian vártam mi lesz belőle ha megsül. Egyébiránt nekem a szabálytalan szélű jobban tetszik.
Kevés narancs zselét jó szívvel ajánlok rá, vagy kettő összetapasztásához. Valószínűleg barackkal sem rossz. Sárgával.
Hozzávalók:
110 g vaj
150g cukor
2 citrom reszelt héja
½ vanília belseje
180g liszt
1 tk sütőpor
2 tk keményítő
¼ tk só
1,5 ek levendula
28 ml kókusztej (2 ek)
A vajat a cukorral keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a vaníliát, végül az összes száraz hozzávalót.
'80c-ra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsül. Mérjétek, az a biztos! Én teáskanál méretű mérőkanállal adagoltam a kekszeket, hogy egyformák legyenek, javaslom mindenkinek, mert ez a kulcs az azonos méretű, küllemű, csinos kekszeknek.
A mogyorós kekszet azért nem sikerült kiütni a nyeregből, bár ha jobban belegondolok nem is igazán rajongok a kekszekért.
Köszönöm a kétheti türelmet.
Egy éve: Jegescsoki
Utolsó kommentek