Ezt sem kell túlbonyolítani. Elég ha némi fűszerrel és vízzel összeforraljuk a szilvát, mixeljük, és beleteszünk egy kanál joghurtot. Gyakorlatilag ennyi a recept. Ugye menni fog?
Amíg fő a szilva elmesélem a zsibbadt hentest. Pár hete történt, a nyár legmeredekebben lőtte a nap sugarait ránk, amit a hentes nem nagyon érezhetett, mert egy bevásásárló központ alsó szintjén klimatizált pult mögött méregette a vásárlókat, mígnem a közelébe értem, így megszólított. Lassan állt össze a kép, hogy mit is szeretnék, de maradtam a csirkemellnél. Mondtam 80 dekát, ha már így rákérdezett, hogy mennyit. Ismeritek a mozdulatot biztosan, amikor a nejlonzacskóval belemarkol, majd ráfordítja a húsra a zacskót, és hajítja a mérlegre. A mérleg 80,2 dekát mutatott, a hentes rám se nézett, csak én ámultam el. Hiába a gyakorlat, aligha tud így kimarkolni minden alkalommal iksz számú csirkét, hogy pont annyi legyen amennyit a kedves vásárló kért. Annyira zavarba hozott vele, hogy pont úgy viselkedtem mint mindig ha zavarban vagyok, elviccelődtem. Így azt találtam mondani neki: Köszönöm maradhat.
A hentes felnézett, és rezzenéstelen arccal azt válaszolta: Köszönöm.
Ha elküld anyukámba, kiszalad egy sit, vagy hasonló a száján, vagy akármibármi, megértem. De nem.
Annyira kétségbeestem, hogy komolyan vett, hogy elkezdtem szabadkozni, hogy ez csak vicc volt, meg jajjdemilyenszuper hogy így érti a dolgát, de semmi reakciót nem váltott ki belőle, így hozzátettem, hogy persze az is lehet, hogy mindegy mennyit rak, mindig 80 dekát mutat a mérleg. Se kép se hang. A fickóról a mai napig nem tudom eldönteni, hogy ennyire jól nevelt/tréningelt, ennyire bezsibbadt, ivott, vagy robot volt e igazából. Még két napig nevettem, meg hazáig könnyezve. Imádtam.
Most meg a levest imádom.
Hozzávalók:
12 közepes szilva
1 liter víz
1 kis darab fahéj
2 szegfűszeg
1 kis ág rozmaring (opcionálisan)
1 karika citrom
cukor vagy méz
görög joghurt
A szilvát kimagozzuk, és a vízzel meg a fűszerekkel a citrommal főni rakjuk.1-2 kanál cukrot/mézet rakunk bele. Amikor puha a szilva a lé gyönyörű szilvaszínű, kihalásszuk a fűszereket, és kihűtjük. Én éjjelre beraktam a hűtőbe. Másnap a hideg levest botmixerrel zanzásítjuk, és mehet a tányérba, aminek a közepébe egy fagyi kanállal görög joghurtot rakunk. ( én kettőt is)
Pont csak ennyi. Hogy a szilva víz arányt jobban lehessen érteni, a szilvát a lábos aljába raktam, és kb 2x annyi vizet raktam rá, mint ameddig a szilva ért az edényben. Az édességet mindenki maga szabályozza.
Útjára indítok egy új rovatot, aminek a címe munkaTálaló, és mindenféle gasztronómiához kapcsolódó munkakörben beszélgetek munkavállalókkal róluk, és a munkájukról. Az első, mert vannak dolgok, amikben érdemes a csúcson kezdeni, a Zara főszakács lesz. Aztán lesz majd sok minden. Pék, pizzafutár, hentes, mosogató, iskolai dietetikus, tejpult árufeltöltő. Meg ha van jó ötletetek azt is szívesen fogadom.
Egy éve: zabos barackos cobbler
Utolsó kommentek