Szar sütik márpedig vannak. És nem pont azért, mert én elrontom, hanem azért, mert egyszerűen rossz a recept, vagy az adott típusú sütit én nem szeretem. Ennek kategóriának két ékes példája van, az egyik a muffin, a másik a scone.
A muffinok legnagyobb baja az alapanyag használat, és a scone-nál ugyanezt tudom elmondani. A muffinoknál az olajjal, a scone-oknál az egyszerre használt eszeveszett mennyiségű sütőpor és a szódabikarbóna az ellenszenvem oka, de ha ez nem kerül bele, akkor meg az állaga. Szerintem a két legprimitívebb süti ami létezik az angol–amerikai konyhából, és talán pont ezért annyira népszerűek, mert bárki bármikor bárhol képes elkészíteni egy tál, egy sütő, és egy elemi elvégzése után. (az elemi a recept olvasásához és a szövegértéshez szükséges).
Valószínűleg pont ezért szoktam felkapni a fejem, ha véletlenül egy átlagostól eltérő receptre bukkanok, és akkor bizony adok egy esélyt, hátha megváltozhat a véleményem. Rendes tőlem nem?
A scone esetében volt már jó élményem, bár nem is értem miért hívták scone-nak, de nagyon jó volt, és minden scone-ra jellemző szabályt felrúgott. Ez az epres volt az. Remek darab, de csak odáig jutottam, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Mindenesetre ezen a sikeren felbuzdulva, és a kísérletezőkedvem apropóján találtam egy másik szemrevaló darabot, amiről előre sejtettem a végeredményt, de a benne lévő barack miatt mégis adtam neki egy esélyt. Kár volt. Ez a süti gáz, és pontosan a fent leírt ok miatt. Borzasztó lesz a sok sütőportól, és a szódabikarbónától, annak ellenére, hogy az előírt adag felét tettem bele. Tételezzük fel viszont, hogy van aki szereti ezt a furcsa szódás ízt, (hiszen sok helyen népszerű) na az készítse el, mert a maga nemében jó, csak én nem szeretem.
Jó kis kedvcsinálóra sikerül nem? De nem kell mindent szeretnem ugye?
A hozzávalóknál leírom az eredeti adagokat, és zárójelben amit én használtam.
Hozzávalók:
360g liszt (400)
30g cukor
3 tk sütőpor (1 cs)
½ tk szodabikarbona ( ¼)
¾ tk só (1/8)
150g vaj
1 tojás
185 ml iró
1 barack vékonyra szeletelve
fahéj
jégcukor
A lisztet a cukorral, a sóval és a sütőporral, szódabikarbonával összemorzsoljuk a vajjal. A tojást villával felverjük és összekeverjük az iróval, és a lisztes keverékhez öntjük, amiből egy könnyen gyúrható puha tésztát készítünk.
Kinyújtjuk egy centi vastagra, és az egyik felére a barackokat fektetjük, megszórjuk fahéjjal, és a tészta másik felét ráhajtjuk. Nyolc szögletes darabra vágjuk, tejjel megkenjük, és cukorral megszórjuk. 200C-ra előmelegített sütőbe rakjuk, kb 20 perc alatt megsül.
Kellemesen semleges, nem túl édes, érezni a barackot, de sajnos a sütőport és a szódabikarbonát is, amiknek az íze együtt használva felerősödik( szerintem tiltani kellene, az egyszerre történő használatot is).
Egy éve: Sült szilvás krémsajtos köleskrém
Utolsó kommentek