HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Országtorta macaroon

2012.10.08. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Hülyén hangzik elismerem, de az még inkább, hogy szabolcsi almás mákos országtorta ízű macaroon. Pedig kábé az lenne. A párolt alma stimmel, a vaníliakrém is hellyel közzel, a mákos piskótát öltöztettem át pöttyös, francia eleganciájú macaroonba. Na így.

országtorta macaroon 002.jpg

Ha még sikerült is volna a macaroon most igazán elégedett lennék, de sajnos talpatlanok lettek mint a cipész feleségének a papucsa. Ennek ellenére az íze és az állaga is tökéletes volt. Azt halkan hozzáteszem, hogy nem álltak a tojások napokig, nem pihentek, én pedig nem készültem fel lelkileg megfelelőképpen a műveletre. Lóránt esdekel időtlen idők óta, hogy süssek már neki macaroont, mert (szerencsére) a Bagatellini kínálata nem egyezik az ő elképzelésével, egyem a szívét a kényes ízlésű gyermekemnek. Ennek eredménye lett a mákos macaroon, amit tulajdonképpen egy karácsonyi poszt próbasütésének terveztem, és sose gondoltam volna, hogy országmacaroon lesz belőle. No de Isten tervez, én meg végzek.

Nagyon jó ez az összeállítás eleve a tortában, és itt is remekül működik, mert az édes korongokon sokat csillapít és finomít az alma és a vanília íze.

A tortához képest a macaroon elkészítése egy kellemes szombati ujjgyakorlat, (ha talpa is van, akkor egy szokásos kedd esti edzés inkább) de semmiképpen nem egy Ironman, mint a torta volt.

Lehet, hogy most indítok útjára egy újabb hagyományt? Max minden éveben legyártja az országtortája fagyit, én, vagy valaki más meg majd a macaroont? Mondjuk legyen ez így.

országtorta macaroon 006.jpg

Hozzávalók:

100g tojásfehérje

105g mandulaliszt

195g porcukor

50g cukor

1 fél citrom héja

1 ek mák

A mandulalisztet a porcukorral vagy átszitáljuk, vagy késes mixerben átforgatjuk, hogy alaposan összekeveredjenek, illetve csomómentes legyen, belekeverjük a mákot is. A fehérjékből habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük,míg a hab szép csúcsos nem lesz. A habba keverjük a porcukros keveréket. Egy nyomózsákba kanalazzuk a habot, és szilikonos papírra kinyomjuk a macaroonokat. 140C-ra előmelegített sütőben15-16 percig sütjük.

A krémhez:

3 tojássárgája

2 ek cukor

¼ rúd vanília belseje

220ml tej

2 tk keményítő

Almához:

1 alma

½ ek cukor

1ek frissen facsart citrom leve

Az almát lereszeltem, de nem a szokásos nagy reszelőn, hanem a kis lyukún, mert a macaroon kicsi, és finom, nem lehet nagy, durva almadarabokkal nekiesni, mint tót a vargának. Meglocsoljuk a citrommal, és a cukrot hozzáadva megpároljuk, lehűtjük.

A krémhez a tejet felforraljuk a vaníliával, aminek a magjait kikaparjuk a tejbe, ha felforrt a tokot eltávolítjuk a tejből. Addig a tojássárgákat a cukorral kikeverjük, és hozzáadjuk a keményítőt is. A forró tejet ráöntjük, alaposan elkeverjük, és még egy kicsit visszarakjuk forrni, folyamatos keverés közben. Ha sűrű, ezt is kihűtjük.

A macaroonokat egy réteg almával, és egy réteg krémmel töltjük.

országtorta macaroon 009.jpgOlyan szép volt a két macaroon lenyomat, hogy kellett még egyet lőnöm.

Egy éve: kolbásszal sült kukotricakenyér,  és egy kis karibi hangulat: chlis ananász rummal  Ez veszedelmesen jó!

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony mák gyümölcsös macaroon édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr494825546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása