Hülyén hangzik elismerem, de az még inkább, hogy szabolcsi almás mákos országtorta ízű macaroon. Pedig kábé az lenne. A párolt alma stimmel, a vaníliakrém is hellyel közzel, a mákos piskótát öltöztettem át pöttyös, francia eleganciájú macaroonba. Na így.
Ha még sikerült is volna a macaroon most igazán elégedett lennék, de sajnos talpatlanok lettek mint a cipész feleségének a papucsa. Ennek ellenére az íze és az állaga is tökéletes volt. Azt halkan hozzáteszem, hogy nem álltak a tojások napokig, nem pihentek, én pedig nem készültem fel lelkileg megfelelőképpen a műveletre. Lóránt esdekel időtlen idők óta, hogy süssek már neki macaroont, mert (szerencsére) a Bagatellini kínálata nem egyezik az ő elképzelésével, egyem a szívét a kényes ízlésű gyermekemnek. Ennek eredménye lett a mákos macaroon, amit tulajdonképpen egy karácsonyi poszt próbasütésének terveztem, és sose gondoltam volna, hogy országmacaroon lesz belőle. No de Isten tervez, én meg végzek.
Nagyon jó ez az összeállítás eleve a tortában, és itt is remekül működik, mert az édes korongokon sokat csillapít és finomít az alma és a vanília íze.
A tortához képest a macaroon elkészítése egy kellemes szombati ujjgyakorlat, (ha talpa is van, akkor egy szokásos kedd esti edzés inkább) de semmiképpen nem egy Ironman, mint a torta volt.
Lehet, hogy most indítok útjára egy újabb hagyományt? Max minden éveben legyártja az országtortája fagyit, én, vagy valaki más meg majd a macaroont? Mondjuk legyen ez így.
Hozzávalók:
100g tojásfehérje
105g mandulaliszt
195g porcukor
50g cukor
1 fél citrom héja
1 ek mák
A mandulalisztet a porcukorral vagy átszitáljuk, vagy késes mixerben átforgatjuk, hogy alaposan összekeveredjenek, illetve csomómentes legyen, belekeverjük a mákot is. A fehérjékből habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük,míg a hab szép csúcsos nem lesz. A habba keverjük a porcukros keveréket. Egy nyomózsákba kanalazzuk a habot, és szilikonos papírra kinyomjuk a macaroonokat. 140C-ra előmelegített sütőben15-16 percig sütjük.
A krémhez:
3 tojássárgája
2 ek cukor
¼ rúd vanília belseje
220ml tej
2 tk keményítő
Almához:
1 alma
½ ek cukor
1ek frissen facsart citrom leve
Az almát lereszeltem, de nem a szokásos nagy reszelőn, hanem a kis lyukún, mert a macaroon kicsi, és finom, nem lehet nagy, durva almadarabokkal nekiesni, mint tót a vargának. Meglocsoljuk a citrommal, és a cukrot hozzáadva megpároljuk, lehűtjük.
A krémhez a tejet felforraljuk a vaníliával, aminek a magjait kikaparjuk a tejbe, ha felforrt a tokot eltávolítjuk a tejből. Addig a tojássárgákat a cukorral kikeverjük, és hozzáadjuk a keményítőt is. A forró tejet ráöntjük, alaposan elkeverjük, és még egy kicsit visszarakjuk forrni, folyamatos keverés közben. Ha sűrű, ezt is kihűtjük.
A macaroonokat egy réteg almával, és egy réteg krémmel töltjük.
Olyan szép volt a két macaroon lenyomat, hogy kellett még egyet lőnöm.
Egy éve: kolbásszal sült kukotricakenyér, és egy kis karibi hangulat: chlis ananász rummal Ez veszedelmesen jó!
Utolsó kommentek