Ha francia édesség, akkor mostanában a macaroon a menő, de van ám élet azon túl is. A vajjal gazdagon bánó franciák szerencsére nem csak a croissant készítéséhez köpülték a sok vajat, egyéb leveles tésztareceptekkel is gazdagították a desszertkínálatukat, de nem lett mindegyik annyira híres világszerte, mint a fenti kettő.
A pithiviers egy roppant egyszerű süti, vagy hívhatjuk tortának is, az egyetlen különlegessége, a formázása. Mint a jó alapreceptek általában, több változatban is készülnek. A leveles tésztát egy mandulás tojásos töltelékkel töltik, de már a mandulánál vannak eltérések, vannak ahol szigorúan fehér, azaz hántolt mandulát használnak, de vannak ahol belefér a héjas mandula is . Évszaknak megfelelően gyümölcs is kerülhet a töltelékbe, meggy. Van ahol a rum kötelező, de alkohol nélküli változatok is vannak bőven.
A tésztánál az elosztás lehet ravasz kérdés, mivel készül egy alap amire rárakják a tölteléket, aztán egy tészta a tetejére, de van, hogy a két tészta vastagsága azonos, és van ahol azt mondják, az alap egyharmad, a tető kétharmad vastagságú tészta legyen. Általában egy nagy
torta készül de, lehet minitorta is. A széle is lehet sima, vagy ez a virágos változat .
Jöjjön az én változatom.
Hozzávalók:
½ csomag leveles tészta
60g vaj
60g cukor
80g őrölt héjas mandula
½ vaníliarúd belseje
1 tojás sárgája
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját,a vanília belsejét és ezzel is habosra keverjük, végül hozzáadjuk a mandulát.
A tésztát kinyújtjuk, és korongokat szaggatunk belőle. Egy tortához 3 korong kell. AZ első korongot sütőpapírra tesszük, és rákenjük a tölteléket úgy, hogy a szélétől legalább 1-1,5 cm szabadon maradjon, Ezt a szabadon maradó tésztarészt bevizezzük, hogy jobban tapadjon majd a maradék két tésztakorongot egymásra tesszük, és felsőt réteget bevágjuk egy éles késsel, rárakjuk a töltelékes alapra, és a széleket kissé összenyomjuk.30 percre mélyhűtőbe rakjuk. Tojással bekenjük, ügyelve arra, hogy csak a tetejére kerüljön, az oldalakra ne csorogjon tojás.
220C-ra előmelegített sütőben mérettől függően 20-30 perc alatt megsütjük.
Egy éve: kávés, rumos golyók
Utolsó kommentek