Nem minden étel az ördögtől való, ami amerikai. Az eperlekváros grillezett hotdog speciel az, de én ma nem vetem el ennyire a sulykot. Pancake-et sütöttem, mert gyakorolnom kellett. Mindenki más gykorolhat hétvégén, pont megfelelő alkalom.
Most kellene a méz....
Most azért ezt ne úgy képzeljétek, hogy remegő térdekkel alig tudtam benyálazni a mutatóujjamat, hogy fellapozhassam a „pancake for dummies” című könyvet, egy alapreceptért. Volt receptem, a baj viszont pont az volt, hogy az ricottás volt nekem meg most sima kellett, valamint kisebb méretekre lesz szükség, így ki kellet próbálnom, hogy az adagolókanalaim közül melyik lesz a megfelelő. Aztán ha már ez mind megvolt, játszottam még kicsit, hogy legyen palacsinta, de ne sima, meg porcukor alma. Az se sima, fahéjas!
Hozzávalók:
200g liszt
1 tk sütőpor
300ml tej
1 tojás
1(+1) ek cukor
só
1/2 ek olaj
2 alma
1-2 ek friss citromlé
fahéjas porcukor
méz, juhar, vagy agaveszirup
A lisztet a sütőporral összekeverjük, és a tejet fokozatosan hozzáöntve csomómentesre keverjük. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a lisztes tésztához. A tojásfehérjét habbá verjük egy pici sóval, és ha édes lesz a palacsinta még egy kanál cukrot is adunk hozzá, majd a palacsinta tésztához keverjük, az olajjal együtt.
Egy teflonserpenyőt felmelegítünk, és kb 10-12 cm átmérőjű palacsintákat sütünk belőle. Lassan kell sütni, ha buborékozik a palacsinta teteje meg lehet fordítani.
Az almákat hámozzuk, szeleteljük, és eltávolítjuk a magházat. Egy tapadásmentes edénybe rakjuk a szeleteket, és citromlével meglocsoljuk, és lassan megpároljuk, ha szükséges még 1-2 evőkanálnyi vizet is lehet alá tenni. Ha kész van, a palacsintákra rakunk egy-egy szelet almát, és meghintjük fahéjas porcukorral, vagy a valamely ragacsos édesítővel a fentebb soroltak közül.
A gyerekeknél mindig tuti befutó, de a felnőtteknél legalább annyira, csak erről nem szoktunk beszélni.
Egy éve: füstöl makrélasaláta
Utolsó kommentek